Nu må vi tage skeen i den anden hånd

Jani Lykke Methmann, direktør i DS Håndværk & Industri.
Jani Lykke Methmann, direktør i DS Håndværk & Industri.

Vi må have løst praktikpladsproblemet én gang for alle. Det skylder vi de unge mennesker. De har brug for en håndsrækning fra virksomhederne for at blive udlært. Så de ikke ender i en alt for stor gruppe af unge, der op til otte år efter endt folkeskole end ikke er begyndt på en uddannelse.

Vi skal også gøre det for vores egen skyld. Alle beregninger viser, at der om bare seks år kommer til at mangle 30.000 håndværkere. Så med mindre man regner med i fremtiden selv at skifte vandrør, svejse eller lave sine elinstallationer, er det en kendsgerning, at vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd.

Mangler arbejdskraft

Det handler om vores fælles samfundsøkonomi. Mangel på håndværksuddannet arbejdskraft truer efterhånden industrien. Arbejdsløsheden styrtdykker indenfor metal og industriområdet, og flere virksomheder oplever, at de ikke kan overholde leveringstider på grund af mangel på arbejdskraft.

Små og mellemstore virksomheder indenfor håndværk og industri hører til de virksomheder, der tager flest lærlinge. Der hvor det halter med at tage lærlinge, er i de helt store virksomheder. Det er ellers de samme virksomheder, der har stort behov for faglært arbejdskraft. Her bør de være deres ansvar mere bevidst.

Så og høst

Det handler egentlig bare om investering i fremtiden og godt købmandsskab. Når man tager lærlinge ind, giver man noget af sin virksomhed. Til gengæld kan man senere hen høste frugten, når man har dygtige, faglærte håndværkere at ansatte.

Men den logik er det ikke alle, der forstår. Derfor kan det blive nødvendigt med en økonomisk udligningsordning, hvor de virksomheder der tager deres fair andel af lærlinge tilgodeses – er det ikke rimeligt nok?

Relateret indhold