Nu kommer der robot-hjælp til de hårdtprøvede håndværkere

Et nyt projekt, som blandt andre Teknologisk Institut og Industriens Fond står bag, skal nu hjælpe de mange virksomheder, der efterspørger kompetencer og viden til brug af robotter for at lette og effektivisere arbejdet.
Mange håndværkere nedslides tidligt i arbejdslivet, men det kan mere viden om brugen af robotter afhjælpe.
Mange håndværkere nedslides tidligt i arbejdslivet, men det kan mere viden om brugen af robotter afhjælpe.

Om Cobot Knowledge Lab 2.0

  • Cobot Knowledge Lab 2.0 er støttet med 8,5 mio. kroner fra Industriens Fond og bliver ledet af Teknologisk Institut i samarbejde med Implement Consulting Group og Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord og Syd.
  • Projektet bygger videre på en tidligere indsats med fokus på at få Danmarks førerposition inden for cobots udbygget og udnyttet.

Om mindre end 10 år vil der mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked, og da de nuværende medarbejdere ikke bare kan løbe hurtigere og arbejde i længere tid, er der behov for at kunne arbejde smartere og automatisere mere.

En løsning kan være samarbejdende robotter – såkaldte cobots. De beskrives ofte som let tilgængelige og fleksible, men der skal mere til at udnytte deres fulde potentiale ude i virksomhederne. Derfor skal et nyt projekt være med til at udvikle disse kompetencer i virksomhederne, så de lettere kan få bedre udbytte af robotterne og deres muligheder:

Læs også: 3D-printede huse nærmer sig gennembruddet

– I dag behøver vi ikke en særlig it-konsulent til at installere Word på vores computere, og der skal vi også hen, når vi taler om cobots. Den enkelte medarbejder skal ubesværet kunne installere, programmere og innovere med cobots og den slags kompetencer skal være mere udbredte i industrien, siger Charlotte Kjeldsen Krarup, der er udviklingsdirektør i Industriens Fond, som er gået sammen med Teknologisk Institut, rådgivningsvirksomheden Implement Consulting Group, Nationalt Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord og Syd om projektet ‘Cobot Knowledge Lab 2.0’.

Læs også: Skal robotter også til at løse el- og vvs-opgaver?

– De fleste kan gå ud og købe en cobot, supplerer Kurt Nielsen, der er centerchef ved Teknologisk Institut, og tilføjer:

– Men det kræver kompetencer og viden at blive dygtig til at se og udnytte mulighederne, som den har. Det ønsker vi at understøtte, så vi kan forvandle flere slutbrugere af robotter til superbrugere af robotter.

Læs også: 3D-krav har gjort dansk bygge-app verdenskendt

Projektet bygger videre på en flerårig indsats anført af Industriens Fond og med fokus på at få Danmarks førerposition inden for cobots udbygget og udnyttet. Behovet for teknologien er der, fortæller Anne-Lise Høg Lejre, der er direktør ved Teknologisk Institut, og henviser til en undersøgelse fra Teknologisk Institut. Denne viser, at virksomhederne selv savner kompetencer og viden, når de skal beslutte, hvordan de skal implementere kollaborative robotter i deres egen produktion:

– Tidspunktet er det helt rigtige til at tage skridtet videre og udruste virksomhederne til at overvinde barriererne. Det vil vi gøre blandt andet gennem konkrete pilotforløb med 25 virksomheder og etablering af en vidensbank, så danske virksomheder vil være i stand til selv at integrere de mere simple cobot-løsninger og dermed accelerere udbredelsen.

Relateret indhold