Nu kan kommuner søge om støtte til kampen mod dårligt indeklima

Selvom flere kommuner har fokus på at sikre et godt indeklima i skolerne, er tung luft, larm og dårligt lys stadig et vilkår for alt for mange elever i dag. Realdania inviterer derfor kommuner til at gå med i arbejdet for et bedre indeklima.
På Realdanias hjemmeside findes en guide til, hvordan man som kommune kan søge om at blive en del af kampagnen Skolernes Indeklima og få støtte til at udvikle en strategisk indeklimaplan. Foto: Søren Svendsen.
På Realdanias hjemmeside findes en guide til, hvordan man som kommune kan søge om at blive en del af kampagnen Skolernes Indeklima og få støtte til at udvikle en strategisk indeklimaplan. Foto: Søren Svendsen.

I forbindelse med kampagnen ‘Skolernes Indeklima’ tilbød Realdania i 2019 at hjælpe 12 kommuner i gang med at lægge en konkret plan for, hvordan indeklimaet kunne løftes på deres lokale skoler. Det har været så stor en succes, at nye kommuner fra hele landet nu inviteres til at gå med i arbejdet for at sikre mere frisk luft, bedre lys og mindre støj i landets klasselokaler.

– Det er ikke nogen simpel opgave for en kommune at kortlægge skolernes indeklima og finde ud af præcis hvor og hvordan, man bedst sætter ind, siger Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania:

– Men med sparring fra hinanden og med støtte og rådgivning fra fagprofessionelle har de 12 kommuner skabt reelle løsninger og forbedringer og vil – med hjælp fra den strategiske indeklimaplan – fortsætte med at gøre det de kommende år. Nu søger vi nye kommuner, der kan se musik i at arbejde mere strategisk med indeklimaet. Så herfra en stor opfordring til at søge vores pulje og blive en del af Realdanias kampagne.

Plan kan løse problemer i opløbet

I nogle af de kommuner, der har været en del af Realdanias kampagne, har man udviklet værktøjer, der kan screene hvert klasselokale og udpege både udfordringer og løsninger på dårligt indeklima. Andre steder har man arbejdet mere med adfærd og en ny og bedre brug af lokalerne.

– I stedet for, at man som kommune først løser indeklimaproblemerne, når de resulterer i påbud fra Arbejdstilsynet, så viser alle vores erfaringer, at en strategisk og langsigtet plan er nøglen til reelle indeklimaforbedringer og -løsninger på skolerne. Det kan der også være en økonomisk fordel i, fordi man slipper for dyre lappeløsninger, når påbuddet pludselig tikker ind. Med en indeklimaplan kan kommunerne planlægge og tage problemerne i opløbet og i de lokaler, der trænger mest, fordi planen også giver overblik, siger Anne Gade Iversen.

Undersøgelser viser, at børn klarer sig 9 % dårligere i tests, hvis de opholder sig i klasselokaler med dårligt indeklima. Men målinger foretaget af DTU viser, at omkring halvdelen af klasselokalerne rundt omkring i landet overskrider grænseværdier for især CO2. Derudover har en tredjedel af landets skoler fået påbud fra Arbejdstilsynet pga. problemer med indeklimaet i store dele af undervisningstiden.

Relateret indhold