Nu kan klimaeffekten ved træbyggeri nemmere dokumenteres

Fem nye miljøvaredeklarationer for konstruktionstræ gør det nemmere at dokumentere klimafordele ved træ.
De fem EPD'er ligger til fri afbenyttelse på Træ.dk's og Træinformations hjemmesider og kan også findes på epddanmark.dk. Der er yderligere tre EPD'er på vej. Foto: Mikael Koch, Træinformation.
De fem EPD'er ligger til fri afbenyttelse på Træ.dk's og Træinformations hjemmesider og kan også findes på epddanmark.dk. Der er yderligere tre EPD'er på vej. Foto: Mikael Koch, Træinformation.

De fem EDP’er dækker

  • Savet og tørrede konstruktionstræprodukter af fyr og gran.
  • Høvlet konstruktionstræprodukter af fyr og gran.
  • Limtræ konstruktionstræprodukter af fyr og gran.
  • CLT konstruktionstræprodukter.
  • WISA Gran krydsfiner, ubelagt.
  • Projektet er finansieret af Træfonden og Træets Uddannelses- og Udviklingsfond, TUUF.

En vej til mindre CO2-udledning i Danmark går via træ som byggemateriale. Det mener træ.dk Danmarks Træportal. Nu kan effekterne tilmed dokumenteres, fremgår det af en pressemeddelelse.

Der er nemlig kommet fem nye miljøvaredeklarationer eller EPD’er (Environmental Product Declaration), som dokumenterer byggematerialers miljømæssige egenskaber. De fem nye miljødeklarationer fokuserer på træ.

EPD'erne er vores bidrag til at få belyst træs bæredygtighed og til at få gjort data tilgængelige, siger direktør i Træinformation Mikael Koch. Foto: Mikael Koch, Træinformation.
EPD’erne er vores bidrag til at få belyst træs bæredygtighed og til at få gjort data tilgængelige, siger direktør i Træinformation Mikael Koch. Foto: Mikael Koch, Træinformation.

– Konstruktionstræ er det, der volumenmæssigt fylder mest i en bygning, og derfor giver den største effekt i forhold til at nedbringe bygningens CO2-udledning. Det gælder også på grund af andre afledte effekter som mindre fundamenter og mindre transport, da træ er et relativt let byggemateriale, forklarer Mikael Koch fra Træinformation, der sammen med træbranchens fælles informationsprojekt Træ.dk har udarbejdet miljøvaredeklarationerne, der er tredjepartsverificeret af Rambøll.

Dokumentation af standardprodukter

Fordi konstruktionstræ er et standardprodukt, har det været muligt at lave fælles branche-EPD’er. Det giver den fordel, at producenter og leverandører ikke skal ud at lave deres egne målinger for disse træprodukter.

– Træ som byggemateriale har en lang række fordele på klimaområdet, men hidtil har data om træet ikke været tilgængelig i den rette standardiserede form til at beregne et byggeris klimabelastning. Vores forventning er, at anvendelsen af træ i byggeriet vil stige, nu hvor beregningsgrundlaget er blevet forbedret, og datamaterialet er tilgængeligt for alle, fortæller Simon Auken Beck fra Træ.dk.

Halvering af klimabelastningen

Både Træinformation, som rådgiver professionelle om træbyggeri, og Træ.dk, der er træbranchens uafhængige, fælles informationsprojekt, har gennem de seneste år oplevet en øget efterspørgsel på netop EPD’er, fordi der i samfundet er et bredt ønske om at gøre byggeriet mere klimavenligt. Og her tilbyder træ en række fordele.

– Det skyldes grundlæggende, at træ er en fornyelig ressource, dannet af luftens CO2 med gratis energi fra solen. Det er i bund og grund fotosyntesen, der gør træprodukter forholdsvis CO2-billige. Derudover bliver CO2’en i træprodukterne, som derfor fungerer som et lager. Som tommelfingerregel spares atmosfæren for to tons CO2, hver gang man bruger en kubikmeter træ i stedet for eksempelvis beton eller stål, siger Simon Auken Beck.

Med de nye EPD’er på plads kan det nu lade sig gøre at lave mere præcise klimaberegninger for eksempel DGNB-certificerede byggerier. EPD’erne kan også komme til at spille en central rolle i den frivillige bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet, som boligministeren arbejder på.

Relateret indhold