Nu kan flere komme til fadet

Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne.
Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne.

Så kom der en rigtig god nyhed. Fremover er det ikke bare de helt store entreprenørfirmaer, der løber med det hele ved offentlige byggerier. Det er nemlig lykkedes den fynske folketingspolitiker Julie Skovsby (S), at få lavet en ny paragraf i udbudsloven, så mindre virksomheder lettere kan komme til fadet.

Der har ofte været en tendens til, at man automatisk udbød store byggerier i en såkaldt hovedentreprise. Det betød, at kun firmaer, der kunne levere en samlet løsning, kunne være med. Og kun ganske få firmaer kan det, når man taler om offentlige byggerier til over 200 millioner kroner som eksempelvis skoler.

Flere gevinster

Tilbøjeligheden til hovedentrepriser skyldes, at der fejlagtigt har været den opfattelse, at det var billigere. Det har dog vist sig ikke at være rigtigt. En undersøgelse fra Aarhus Kommune har konkluderet, at de ligefrem sparer 20 millioner kroner om året ved at benytte sig af mindre fagentrepriser, hvor arbejdet er delt op i forskellige fag.

Udover en økonomisk gevinst er der også god grund til at gøre det lettere for de mindre virksomheder. Virksomheder med under 50 ansatte har gennemsnitligt seks lærlinge per 100 faglærte, hvor virksomheder med over 50 ansatte kun har fire. Og så er der endda tale om et gennemsnit. Mange af de helt store har slet ikke lærlinge.

Ingen søforklaringer

Det er rigtig uheldigt med virksomheder, der ikke vil tage ansvar for at uddanne næste generation. Vi kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fem år. Derfor bør man også skele mere til hvilke virksomheder, der tager et samfundsansvar for at uddanne næste generation. Og lige vilkår for at byde på opgaver er et sted at starte.

Paragrafen i udbudsloven kan i øvrigt være med til at sikre, at man i højere grad udvikler lokale virksomheder og at flere af skattepengene bliver i kommunen. Men der er selvfølgelig en smutvej. Bygherren kan stadig vælge at udbyde opgaven i en totalentreprise, hvis der kan fremsættes en tilstrækkelig god grund. Men Julie Skovsby (S) giver udtryk for, at man ikke skal slippe afsted med søforklaringer. Det virker som om, at både politiker og presse har bidt sig godt fast i den sag.

Relateret indhold