Nøgletalssystemet bliver lagt i graven

Danske Malermestres direktør Ole Draborg er ganske godt tilfreds med regeringens planer om i forbindelse med vækstpakken at afskaffe lovkrav om nøgletalssystemet.
Der er brugt rigtig mange ressourcer hos vore medlemmer på nøgletalssystemet. Men man er aldrig kommet derhen, hvor tallene skaber den værdi, som kan retfærdiggøre de store omkostninger, siger Ole Draborg. Foto: Colourbox.
Der er brugt rigtig mange ressourcer hos vore medlemmer på nøgletalssystemet. Men man er aldrig kommet derhen, hvor tallene skaber den værdi, som kan retfærdiggøre de store omkostninger, siger Ole Draborg. Foto: Colourbox.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) viser en evaluering af ordningen med Byggeriets Nøgletal, at den har en for lav udbredelse, samt at nøgletalssystemet primært anvendes, fordi det er et lovkrav, og ikke fordi det bidrager til at løfte kvaliteten i byggeriet, eller fordi gode nøgletal fører til flere opgaver.

Derudover viser evalueringen, at nøgletalssystemet kan udgøre en barriere for internationale aktører, da det er et særligt dansk system, der ikke er kendt i udlandet.

Problemet har hele tiden været, at nytten af de statistikker, der kom ud af systemet, på ingen måde kunne retfærdiggøre de store omkostninger og administrative byrder, systemet pålagde de udførende.

Direktør Ole Draborg Danske Malermestre

Fremover bliver det altså frivilligt for de almene og statslige bygherrer, om de vil anvende nøgletalssystemet.

Det menes blandt andet, at ophævelsen af lovkravet styrker konkurrencen i byggebranchen, idet det vil lette adgangen til statslige og almene byggeprojekter i Danmark for udenlandske virksomheder:

Stærkt kritiske

– Reelt betyder afskaffelsen af pligten, at nøgletalssystemet og Byggeriets Evalueringscenter lægges i graven. I Danske Malermestre har vi lige fra nøgletalssystemets fødsel for cirka 13 år siden været stærkt kritiske over for systemet. Problemet har hele tiden været, at nytten af de statistikker, der kom ud af systemet, på ingen måde kunne retfærdiggøre de store omkostninger og administrative byrder, systemet pålagde de udførende. Tillad mig at minde om, at det var byggeriets parter selv, eksklusive Håndværksrådet og Danske Malermestre, der stod fadder til systemet, men det forhindrede ikke, at det lige fra starten blev et papirmonster. Ikke engang Skatteministeriets embedsmænd kunne have gjort det bedre, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Store ressourcer

Han undrer sig over, at alle de ressourcer, der er lagt i at opbygge systemet, og alle de omkostninger, der er blevet pålagt byggeriets virksomheder og andre til at få udarbejdet karakterbøger og til at deltage i evalueringer, “med en pennestrøg skylles ud i kloakken”:

– På den anden side er det bedre sent end aldrig! Der er brugt rigtig mange ressourcer hos vore medlemmer på nøgletalssystemet, der er opbygget et sekretariat, som rangerer nøgletallene. Men man er aldrig kommet derhen, hvor tallene skaber den værdi, som kan retfærdiggøre de store omkostninger med at samle dem ind, siger Ole Draborg videre.

Ingen nytteværdi

Ole Draborg afviser, at det er byggebranchen, der fra starten har modarbejdet nøgletalssystemet:

– Byggebranchen var jo selv fadder på systemet. Det var grundlæggende en fornuftig idé at skille fårene fra bukkene ved ikke kun at fokusere på pris, men også på kvaliteten, og at byggeriet afleveres til tiden. Problemet er bare, at det er så utrolig vanskeligt at få de relevante data samlet ind. Det, der kommer ud i den anden ende, giver ingen nytteværdi, som står mål med omkostningerne, slutter Ole Draborg.

Relateret indhold