Nedrivningen i Brøndby Strand: 25.000 tons PCB-beton fragtes til rensning i Holland

Danmarks pt. største nedrivning er i gang, og mens den rene betonaffald bliver i landet, sendes den PCB-forurenede del sydpå, hvor den renses for at kunne blive genanvendt.
Det er entreprenørfirmaet Kingo Karlsen, der står for nedrivningen af de 5 højhuse. Det tager ca. 1 uge at nedrive 1 etage. Foto: HP4.
Det er entreprenørfirmaet Kingo Karlsen, der står for nedrivningen af de 5 højhuse. Det tager ca. 1 uge at nedrive 1 etage. Foto: HP4.

En stigende mangel på råmaterialer som sand, der blandt andet anvendes i fremstillingen af cement og beton, har øget vigtigheden af kvalitetssortering af byggematerialer i forbindelse med nedrivning.

Og det er noget, man tager alvorligt i Brøndby Strand, hvor Danmarks pt. største nedrivningsprojekt er i gang.

Læs også: PCB koster 5 højhuse livet – se filmen, hvor Brøndby Strand rives ned bid for bid

Nedrivningen er de 5 ikoniske højhusene giver samlet 25.000 tons PCB-forurenet betonelementer, som fra nedhejsningen i Brøndby køres til miljøvirksomheden RGS Nordic på Amager. Her sorteres det for de største stykker af jern og andet byggeaffald, hvorefter det knuses og sejles med fragtskibe til fabrikshavnen Eemshaven i Holland.

Grundet stor mangel på eksempelvis grus i den hollandske undergrund til at bygge nye veje, volde m.m. har virksomheden Theo Pouw Groep særligt de seneste 10 år specialiseret sig i genanvendelse af byggematerialer – og tager sig også af den videre behandling af de mange tons beton fra højhusene på den københavnske vestegn.

Rensningsanlægget hos Theo Pouw Groep i Eemshaven. Foto: Theo Pouw Groep.
Rensningsanlægget hos Theo Pouw Groep i Eemshaven. Foto: Theo Pouw Groep.

– Det er imponerende, at det kan lade sig gøre. Og det giver da noget glæde at se, hvordan vores beton kan gøre gavn hernede, når vi nu desværre var nødt til at rive husene ned. Men at det kan bruges igen og dermed spare på klodens ressourcer er en lille trøst, siger Kai Dinesen, næstformand i PAB.

På fabrikken skovles betongruset ind i det kæmpe rensningsanlæg, der først renser betonen for de sidste stykker af jern mm.

Efter den sidste sortering påbegyndes den termiske rensningsproces, hvor betonen varmes op til 1050 grader i en ovn, så PCB’en fordamper og bages ud. For at skåne miljøet og minimere udledningen af luftforurening er der opsat et rensesystem, der renser røgen, som opstår ved den termiske rensning.

Når den rensede beton er kølet af, er den klar til at blive brugt igen som erstatning for jomfruelige produkter.

Relateret indhold