Nationalregnskab bekræfter temposkift

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

De reviderede BNP-væksttal for 1. kvartal viser en marginal nedjustering. Væksten på 1,3 procent på årsbasis er det mest positive, da vi både i 2012 og 2013 endte med et stort rundt nul. Dansk økonomi er med andre ord kommet i gear.

Aktuelt landede den sæsonkorrigerede kvartalsvækst for BNP-tal for 1. kvartal 2014 på +0,8. Økonomien er således i bedring, og dansk økonomi har det bedre nu end for et år siden. Der er ikke længere tvivl om retningen i den økonomiske udvikling. Tempoet er dog ganske lavt. Vi sidder fortsat i proppen på motorvejen i sneglefart et sted mellem 1. og 2. gear.

Den konstaterede BNP-fremgang skal fastholdes i flere kvartaler, og den skal kombineres med fortsat beskæftigelsesfremgang. Og så skal den altså bringes yderligere mindst ét niveau op, før man bør tage ord som opsving i sin mund. Realiteterne er, at USA har opsving, mens det stadig kun er noget, vi kan drømme om at få i Danmark.

Positiv udvikling i investeringer

Ser man på sammensætningen af væksten, er det især positivt, at der nu endelig er kommet plus-tegn foran de private investeringer, der i 1. kvartal 2014 lå 4,3 pct. over niveauet i 2013.

Investeringsfremgangen er trukket af eksportsektorens maskininvesteringer, men sekunderes i dette kvartal godt af boliginvesteringerne. Sidstnævnte skal dog især tilskrives den ekstraordinære aktivitet omkring storm- og stormflodsskader.

Beskæftigelsen steg med hele 8.900 personer i 1. kvartal, men også her er der ekstraordinære midlertidige effekter som følge af stormskaderne, der puster noget ekstra aktivitet ind på arbejdsmarkedet.

Det er på den baggrund alt for tidligt og helt utidigt at begynde at advare om kapacitetsproblemer i dansk økonomi og den slags. Vi har tværtimod fortsat masser af ledig kapacitet.

Relateret indhold