Et CO2-venligt træhus skal danne ramme om fællesskaberne i den hastigt spirende bydel – Nærheden.
Det bliver anvendt massivtræ i form af CLT, som for nuværende er det eneste byggemateriale i Danmark med et Svanemærke. CLT’en bliver i disse dage leveret og rejst ved Hedehusene.
Et mere CO2-venligt byggemateriale findes næsten ikke.
Per Thomas Dahl, CLT Denmark
– Det kunne lige så godt have været elementer i beton. Men beton er også et tungt materiale, når vi taler om CO2-belastning. Derfor er der grøn økonomi i at hente de meget lettere CLT-elementer, som leveres fra en fabrik i Østrig, fastslår Per Thomas Dahl fra CLT Denmark, som er med på projektet som leverandør.
Selv med transport fra alpelandet er der en markant CO2-besparelse sammenlignet med, om man i stedet havde brugt beton, lyder det fra direktøren.
Stort mørketal
CLT vokser da også i popularitet herhjemme. Det er ikke kun på prestigebyggerier som i Hedehusene, at man finder anvendelse for materialet, der har mange fordele.
Udover, at CO2-udledningen i produktionen som nævnt er lavere end ved produktion af beton og cement – er det også markant lettere at transportere og håndtere byggematerialet til og på byggepladserne.
– Der foreligger ingen statistik for brugen af CLT i Danmark. Men hos CLT Danmark oplever vi en kraftig vækst i efterspørgslen, der har pågået det seneste gode stykke tid, siger Mogens Hjelm på en skrattende telefonforbindelse til Dagens Byggeri.
Han nævner i flæng projekter som: Filmhusene i Måløv, som Bonava står bag, samt Børnehuset Grønnegården i Søborg.
Træ i Nærheden
Der er planlagt i alt tre Kvarterhuse i Nærheden. Det nye kvarterhus forventes at blive indviet omkring september i år, mens de næste to kvarterhuse opføres i de kommende år.
Det aktuelle Kvarterhus er på cirka 250 kvadratmeter og kommer til at rumme køkken og grovkøkken og to rum i forskellig størrelse til brug for fællesspisning, kulturelle arrangementer, møder og lignende. De næste Kvarterhuse bliver anderledes og kommer også til at rumme værksteder og gæsteværelser.
Kvarterhuset bliver som nævnt opført i træ, som ikke bare en grøn og bæredygtig løsning men også helt i tråd med idegrundlaget for Nærheden, hvor man henviser til stedets historik, som fortæller om gamle langhuse fra vikingetiden, der blev opført i træ.
– Det er naturligvis en smuk krølle på historien, når vi ankommer med et så moderne og bæredygtigt materiale som CLT på byggepladsen. CLT Denmark får de svanemærkede elementer produceret af træ fra certificeret skovdrift, og et mere CO2-venligt byggemateriale findes næsten ikke, fortæller Per Thomas Dahl.