Minister står fast på borgernes retssikkerhed

På et såkaldt ekspertmøde om SKATs redskaber til kontrol af sort arbejde deltog både den borgerlig-liberale tænketank CEPOS og Dansk Byggeri med oplæg.
Skatteminister Karsten Lauritzen fastholder at ophæve SKATs muligheder for at foretage kontrol på privat grund uden dommerkendelse: Foto: Skatteministeriet.
Skatteminister Karsten Lauritzen fastholder at ophæve SKATs muligheder for at foretage kontrol på privat grund uden dommerkendelse: Foto: Skatteministeriet.

Det er specielt skatteminister Karsten Lauritzens stop for SKATs mulighed for at kontrollere på privat grund uden dommerkendelse, der har været til debat, og Dansk Byggeri stillede det retoriske spørgsmål ‘Hvis retssikkerhed varetager man?’.

Dansk Byggeri henviste blandt andet til en holdningsundersøgelse fra SKAT, hvori 27 procent af virksomhederne vurderer, at de er udsat for unfair konkurrence på grund af sort økonomi.

Der vil altid eksistere sort arbejde, fordi man ikke anser forhold langt inde i privatsfæren som anliggender for SKAT.

CEPOS

Dansk Byggeri finder, at de eksisterende regler fra 2012 er gode, pragmatiske tiltag og peger på, at kontrollen stopper ved hoveddøren:

– Det er jo virksomheden og dens ansatte, der kontrolleres. Ifølge Skatteministeriet havde tilladelsen til kontrol i private haver uden dommerkendelse ultimo 2014 resulteret i 747 kontroller med 869 forskellige sager til følge. Det vidner i vores optik om en klar berettigelse af ordningen, sagde Dansk Byggeri.

Sammenligning

Dansk Byggeri erkender, at det kan være vanskeligt at opgøre den økonomiske bundlinje, men sammenligner det med billetkontrollen i S-tog:

– Kontrollørerne tjener næppe deres løn ind i bøder, men tabte billetindtægter ville mangedobles, hvis der ikke var kontrol. Den helt store udfordring: Sort arbejde, der konstateres i 2015, bliver reelt først sort, når det ikke indberettes i forbindelse med selvangivelsen i marts 2016, sagde Dansk Byggeri.

Dansk Byggeris konklusion er, at det er vigtigt at gå på to ben i indsats mod sort arbejde: Gulerod og pisk, og der efterlyses en udvidet og permanent BoligJobordning efter svensk forbillede. Samtidig opfordres til at sænke grænsen for kontant betaling til 5.000 kroner.

Salami-metode

CEPOS påpegede ikke uventet, at flere love krænker privatlivets fred via en salami-metode:

– Politisk bliver der vedtaget flere og flere love, som indskrænker privatlivets fred til fordel for kontrol og tvangsindgreb Hvis Grundlovens skal bevare sin substans, er det nødvendigt, at politikere ikke lader administrative hensyn veje tungere end borgernes retssikkerhed. Derfor er det positivt at droppe SKATs adgang til private haver og først gentage en debat herom, hvis SKAT statistisk kan påvise en række eksempler på, at det sorte arbejde forsvandt, mens de var ved domstolene. Der er gjort meget, og SKAT har flere gange fået fyldt værktøjskassen op. De vil dog efterspørge mere – hvem vil ikke det – men fra politisk side skal man hellere følge op og evaluere på det, som er gjort, i stedet for at finde på nyt, påpegede CEPOS, der henviste til, at erfaringerne viser, at det bedste redskab mod sort arbejde er et holdningsskifte blandt danskerne. Fairplaykampagnerne var et godt initiativ.

Samtidig er det vigtigt at anerkende, at der er en form for vennetjenester, som man ikke kan komme politisk til livs:

– Der vil altid eksistere sort arbejde, fordi man ikke anser forhold langt inde i privatsfæren som anliggender for SKAT, konkluderede CEPOS.

Samme vurdering

Skatteminister Karsten Lauritzen har gennemgået oplæggene fra CEPOS og Dansk Byggeri og konstaterer, at CEPOS bakker op om forslaget om at ophæve SKATs ret til at trænge ind på privat grund uden dommerkendelser, da de ligesom regeringen, blandt andet vurderer, at det er nødvendigt at sikre en retssikkerhedsmæssig balance i SKATs kontrolhjemler.

– Dansk Byggeri er af den modsatte opfattelse, da det vurderes, at der blandt andet er tale om en pragmatisk kontrolmulighed, som samtidigt antages at have en vis præventiv effekt. Dansk Byggeri henviser endvidere til gode svenske erfaringer med BoligJoblignende ordninger og anbefaler, at effekterne af de svenske ordninger undersøges:

– Jeg kan tilslutte mig en sådan undersøgelse, som faktisk allerede er en del af aftalen af 6. november 2015 om Ny grøn BoligJobordning. Partierne er enige om, at der afsættes 0,5 millioner kroner til gennemførelse af en udredning vedrørende erfaringerne med den svenske RUT- (Rengöring, Underhåll og Tvätt) og ROT (Reparation og underhåll, Ombyggnad og Tilbyggnad) -ordning, der giver tilskud til lønudgifter til husarbejde og håndværkerudgifter. Udredningen gennemføres i 2016, oplyser Karsten Lauritzen.

Anden opgave

Han afviser også meget klart at bevare SKATs hjemmel til kontrol af udendørs byggeaktivitet på privat grund, såfremt SKATs kontrol på privat grund sker efter lignende principper som Arbejdstilsynet har for tilsyn med arbejde i arbejdsgivers, ansattes og andres private bolig.

– Arbejdstilsynets opgave er blandt andet at kontrollere, om virksomhederne lever op til deres ansvar om at sørge for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Det er derfor forskellige hensyn, der ligger til grund for kontrolhjemlerne. Jeg mener, der med forslaget genskabes den ønskede balance mellem de kontrolbeføjelser, SKAT udstyres med, og borgernes ret til privatliv på egen grund, slutter Karsten Lauritzen.

Relateret indhold