Minister søger hjælp til unge langtidsledige: “Vi har brug for virksomheder, der tager ansvar”

Som nyudnævnt beskæftigelsesminister har Ane Halsboe-Jørgensen besøgt flere virksomheder - heriblandt Outline Vinduer, der i de seneste 10 år har haft hundredvis af borgere igennem deres særlige aktiveringskoncept.
Ane Halsboe-Jørgensen på besøg hos Outline Vinduer i Farsø.
Ane Halsboe-Jørgensen på besøg hos Outline Vinduer i Farsø.

I sin nytårstale adresserede statsminister Mette Frederiksen en problematik, der både har store personlige og samfundsmæssige konsekvenser:

Næsten 45.000 unge er lige nu hverken i gang med en uddannelse eller et arbejde.

– Det skal vi gøre noget ved, og til det har vi brug for virksomheder, der tager ansvar, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, der netop har været på besøg hos Outline Vinduer i Farsø i Nordjylland.

Praktikforløb og opkvalificering

At valget faldt på vinduesproducenten er ikke tilfældigt.

Siden 2011 har virksomheden hjulpet hundredvis af borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet, som eksempelvis langtidsledige og modtagere af kontanthjælp, sygedagpenge eller integrationsydelse.

Det er sket igennem praktikforløb og opkvalificering via en såkaldt Outline Plus-afdeling, hvor borgere kan komme i job, få afklaret deres arbejdsevne eller noget helt tredje:

Igennem forløbet får den enkelte et indblik i, hvordan hverdagen er på en fabrik og oplever at blive en del af en større sammenhæng med kolleger og fællesskab – og at deres bidrag til arbejdet og det sociale både er vigtigt og værdsat på arbejdspladsen, fortæller Lars Bech, der er projektkoordinator i Outline Plus:

– Dét at komme ud i en virksomhed og få arbejdet i hænderne på en måde, der er tilpasset individuelt gør, at vi som virksomhed kan hjælpe og rumme hver enkelt bedst muligt.

En retning og et skulderklap

Outline Plus er et samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune og Outline Vinduer, og alene i 2022 har 83 borgere været i forløb hos Outline Plus.

De gode erfaringer fra arbejdet med at hjælpe borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet var derfor også omdrejningspunktet for beskæftigelsesministerens besøg:

– Det har været givende at høre om, hvordan de har formået at give – ikke bare unge mennesker, men mange forskellige udsatte borgere – noget at stå op til om morgenen. En retning. Et skulderklap. Det er den helt rigtige vej.

Udgangspunkt i den enkelte

I gennemsnit har Outline Plus 80 borgere igennem afdelingen om året.

Lars Bech fortæller, at ikke er alle, der ansættes efterfølgende hos Outline Vinduer, men at det heller ikke er målet:

– For nogle giver det mening med et job hos os, for andre er et job i en anden virksomhed mere relevant, og for andre igen er det ikke realistisk med et job. Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte med blik for både styrker og udfordringer og på den måde finde frem til den bedste løsning.

Relateret indhold