Minister inspirerer rollemodeller: I skal gå efter drømmen

Hvordan holder man fast i sin drøm, når man samtidig kæmper mod fordomme og mistro? Det diskuterede projektet Boss Ladies, der fik besøg af miljøminister Lea Wermelin som inspiration.
Miljøminister Lea Wermelin holdt oplæg for Boss Ladies' ambassadører om, hvordan man går efter drømmen, selvom man bliver mødt af fordomme og mistro. Foto: Louise Gregersen
Miljøminister Lea Wermelin holdt oplæg for Boss Ladies' ambassadører om, hvordan man går efter drømmen, selvom man bliver mødt af fordomme og mistro. Foto: Louise Gregersen

KØBENHAVN: – Du er vel med som støttepædagog?

Den kommentar fik murer Mette Schak Dahlmann ofte i sin første tid som murer. Sandheden var dog, at hun var udlært murersvend med en sølvmedalje i faget.

Hendes eksempel er blot ét af mange, der beskriver, hvilke fordomme kvinder i byggefagene støder på fra kolleger såvel som venner og familie.

Men det er ikke kun i byggefagene, at kvinder somme tider må forsvare og forklare, hvorfor de er der. Miljøminister Lea Wermelin (S) har også prøvet, at folk ikke troede på hende.

Ikke repræsentative holdninger

– Jeg kan ikke forestille mig, at én eneste vil stemme på dig, lød en af kommentarerne, da Lea Wermelin stillede op første gang til Folketinget for Socialdemokratiet på Bornholm.

Det fortalte hun, da hun holdt oplæg for projektet Boss Ladies ambassadører, som fungerer som rollemodeller for kvinder, der er på vej ind i byggefagene.

Hun fik samtidig kommentarer om sin unge alder og om, at hun var for uerfaren. Men trods de kommentarer opfordrer miljøministeren alligevel kvinder generelt til at gå efter det, man drømmer om.

– Min anbefaling til alle unge kvinder vil være, at man skal gå med drømmen. For man møder jo nogle gange systemer, der kan være lidt gammeldags, nogle reaktioner, der ikke er repræsentative for, hvad den brede befolkning mener, lyder det fra Lea Wermelin.

Hav det sjovt

Og selvom det måske ikke helt er de samme fordomme, man bliver mødt med som kvinde i et håndværksfag, som når man stiller op til Folketinget, så har Lea Wermelin alligevel nogle råd, som hun giver videre til de kvindelige rollemodeller.

– Husk at have det sjovt, og at have nogen, I kan grine af det sammen med! Det er rigtig vigtigt, at man husker det, og det har også hjulpet mig mange gange, lød et af rådene fra miljøministeren, der tilføjede:

– Ræk ud efter nogen, der kan hjælpe jer, for de fleste vil rigtig gerne hjælpe, og alle kan få brug for nogen, der hjælper en, fortalte hun. Selv rakte hun ud efter Ritt Bjerregaard i sin tid, der gerne delte ud af sin livslange erfaring som politiker til Lea Wermelin, fortalte hun.

Drømmen kan lykkes

Boss Ladies ambassadører fungerer som rollemodeller, og håbet er, at Lea Wermelin kan være med til at inspirere dem.

– Jeg håber, det har været med til at vise vores stærke rollemodeller, at de ikke er alene om at møde de her udfordringer, og det kræver kampånd at nå derhen, hvor man gerne vil, men at man godt kan lykkes med det. Derfor er vi så glade for, at Lea Wermelin havde tid at komme forbi, siger direktør for Boss Ladies, Nina Groes.

Netop rollemodeller mener Lea Wermelin også er vigtigt, når man møder fordomme og mistro.

– Jeg tror ikke på, man skal tage kampene alene, for så dør man. Men man skal finde nogen at spejle sig i, så man ved, at man ikke er alene, siger hun.

Boss Ladies arbejder for at få flere kvinder til at vælge en karriere i byggebranchen, og det gør de især gennem de 45 kvindelige ambassadører fordelt over hele Danmark, der holder foredrag på skoler og er med til at nedbryde fordomme om kvindelige håndværkere.

Arrangementet, hvor miljøminister Lea Wermelin deltog, er en af Boss Ladies mange talentworkshops, hvor de klæder ambassadørerne på til at være gode rollemodeller, og til at arbejde med formidling, presse og medier.

Boss Ladies er støttet af Nordea Fonden, Stark Fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og anlægsbranchens uddannelsesfond.

Mette Schak Dahlmann er uddannet murer og har taget mange kampe i medierne og på sin arbejdsplads for at byggebranchen skal være et rart sted for alle - kvinder som mænd - at være. Hun holdt også oplæg til Boss Ladies' workshop. Foto: Louise Gregersen
Mette Schak Dahlmann er uddannet murer og har taget mange kampe i medierne og på sin arbejdsplads for at byggebranchen skal være et rart sted for alle – kvinder som mænd – at være. Hun holdt også oplæg til Boss Ladies’ workshop. Foto: Louise Gregersen

Jeg tror ikke på, man skal tage kampene alene, for så dør man. Men man skal finde nogen at spejle sig i, så man ved, at man ikke er alene.

Relateret indhold