Midtjysk modulbygger skal levere to daginstitutioner til Nuuk

Grønlands hovedstad, Nuuk, skal være "Arktisk Hovedstad". To nye integrerede daginstitutioner er på vej fra midtjyske ABC Pavilloner.
Modulerne bliver bygget inden for i Engesvang. Måske ikke så tosset med tanke på det grønlandske vejr. Foto: ABC Pavilloner.
Modulerne bliver bygget inden for i Engesvang. Måske ikke så tosset med tanke på det grønlandske vejr. Foto: ABC Pavilloner.

I Grønlands hovedstad, Nuuk, er der i dag godt 18.500 indbyggere, og det antal forventer man vil stige markant de næste år. Det skyldes ikke alene en stor befolkningstilvækst, men også at Kommuneqarfik Sermersooq, som Nuuk ligger i, har lagt en hovedstadsstrategi for byen med flere store byudviklingsprojekter. De skal bidrage til, at Nuuk de kommende år bliver en større og stærkere by med 30.000 indbyggere i 2030 og således kendt under navnet “Arktis Hovedstad”.

Der skal blandt andet opføres en ny bydel og to store skoler, mens lufthavnen skal udvides. Derudover skal der opføres to helt nye integrerede daginstitutioner, som kommer til at ligge ved Nuuk Stadion og Radiofjeldet. I den forbindelse er den midtjyske modulbygger ABC Pavilloner valgt til hovedentreprenør på opgaven.

Der er fjeld og meget kuperede terræner, hvilket blandt andet betyder, at der er behov for sprængninger for at få fundamentet, hegn, stolper og lignende opført

Kjeld S. Facius, ABC Pavilloners direktør

– Vi ser lige nu en stor stigning i indbyggertallet i Nuuk, og det kombineret med, at flere af kommunens tidligere daginstitutioner efterhånden trængte til at blive renoveret, har nu skabt et behov for to helt nye daginstitutioner. I den forbindelse er der valgt modulløsninger fra ABC Pavilloner, da det er den økonomisk mest fordelagtige løsning over 20 år, når man blandt andet medtager parametre som drift og vedligehold, fortæller Jens B. Frederiksen, administrerende direktør i Nuuk City Development, og fortsætter:

– Virksomheden skal således levere to daginstitutioner, der hver bliver 1100 kvadratmeter, og som kommer til at bestå af i alt 40 moduler. De bliver bygget i Danmark og efterfølgende fragtet til Nuuk.

Vind og vejr stiller krav til byggeriet

– Der er nogle helt andre krav til byggerier i Grønland sammenlignet med Danmark. Der er fjeld og meget kuperede terræner, hvilket blandt andet betyder, at der er behov for sprængninger for at få fundamentet, hegn, stolper og lignende opført. I den forbindelse bruger vi lokale underentreprenører til alt jordarbejde, som kan klargøre byggepladsen sideløbende med, at vi producerer modulerne i Engesvang. Det har sine helt klare fordele, da det dels reducerer leveringstiden og dels konstruktions- og opførelsesarbejdet i Grønland markant, hvilket samtidig reducerer risikoen for fugt i konstruktionerne, fortæller ABC Pavilloners direktør, Kjeld S. Facius, og fortsætter:

– Derudover skal bygningerne også være modstandsdygtige i forhold til snestorme, hvor vi eksempelvis laver dobbelt snefang de steder, man skal være ekstra påpasselig som eksempelvis ved udhæng og ventilation. Samtidig er der ved indgangspartierne lavet forsatsvægge, så sneen ikke pakker sig omkring hoveddøren, mens der derudover ikke er vinduespartier fra det indvendige gulv og 30 centimeter op på grund af sneen.

ABC Pavilloner er lige nu i fuld gang med at bygge modulerne til daginstitutionerne, mens jordarbejdet påbegyndes inden længe. Begge daginstitutioner forventes at tages i brug fra efteråret 2020.

Relateret indhold