Middelfart starter nytænkende energiprojekt

Scneider Electric og Middelfart Kommune skal sammen reducere Middelfarts udgifter til el.
Middelfart Kommune og Schneider Electric er gået sammen om at skabe fremtidens energi. Foto: Colourbox
Middelfart Kommune og Schneider Electric er gået sammen om at skabe fremtidens energi. Foto: Colourbox

Middelfart Kommune var blandt pionererne, der kastede sig ud i et omfattende energirenoveringsprojekt, som reducerede kommunens energiforbrug med hele 23 procent. Nu har Middelfart endnu en gang vist sig som foregangskommune ift. grøn omstilling og igangsat et stort projekt om effektivitet og analyse af energiforbruget i deres bygninger. Det skriver Middelfart Kommune i en pressemeddelelse.

De næste fire år skal Middelfart Kommune således i tæt samarbejde med Schneider Electric anvende den innovative analysesoftware Building Analytics på kommunens cirka 80 ejendomme til at gå i dybden med analyse af ‘Bigdata’ genereret af BMS-anlæggene. Projektet er en naturlig udvikling i kommunens fokus på bæredygtighed og grøn vækst.

– I Middelfart Kommune har vi hele tiden fokus på at optimere vores energiforbrug samt forbedre indeklimaet i vores bygninger. I en årrække har vi løbende energirenoveret vores bygninger, og vi er nået meget langt i den henseende. Næste skridt for os er at arbejde med energioptimering digitalt og dermed opnå nye energibesparelser. Derfor er vi gået forrest med anvendelse af en intelligent løsning, som hjælper os med analyse samt forbedring af energiforbruget og indeklimaet i kommunens ejendomme, fortæller Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester Middelfart Kommune.

Hos Schneider Electric ser man spændt frem til samarbejdet og at få gang i et ‘cloudbaseret’ projekt om automatisk analyse af bygningsdrift, Søren Eriksen, Vice President fortæller:

– Middelfart Kommune får i Building Analytics et værktøj, som har en indbygget intelligens med diagnosefunktion, der ikke blot identificerer problemområder, men også kommer med udbedringsforslag. Analyserne er baseret på faktiske data om bygningernes anvendelse, drift og forbrug og har til formål at sænke driftsomkostningerne, forlænge udstyrets levetid samt øge komforten i kommunens bygninger.

Cloud-baseret analyseværktøj

Building Analytics står for genereringen af analyser, diagnosticering og udbedringsforslag baseret på input fra bygningernes BMS-anlæg. I fællesskab følger Middelfart Kommunes driftspersonale og Schneider Electric løbende op på rapporterne. Samarbejdet er effektivt i særdeleshed, fordi Building Analytics er ‘cloudbaseret’, og begge parter derfor kan tilgå diagnoser mm. online. Yderligere muliggør analyse i ‘skyen’ en stor computerkraft, der kan analysere de store datamængder i en helhed på én gang.

Med denne samarbejdsform forenes kompetencerne fra Schneider Electrics energianalytikere med den store viden Middelfart Kommunes driftspersonale har om anlæggene i bygningerne. I fællesskab kan de fokusere på de anbefalede justeringer og tiltag med det formål at optimere Middelfart Kommunes energiforbrug og indeklima yderligere samt fastholde besparelserne fremadrettet.

– Vi forventer, at Middelfart Kommune de kommende fire år med Building Analytics kan spare på driften med den udvidede indsigt, de opnår, samt få prioriteret deres vedligeholdelses projekter efter potentielle besparelser og forbedringer af komforten, siger Søren Eriksen.

Tilskud blåstempler projekt

Garantien for energibesparelser har muliggjort en aftale gennem Energiselskabernes Energispareindsats, der på baggrund af Building Analytics dokumentation for besparelser har givet et tilskud på 200.000 kroner til Middelfart Kommunes projekt. Det store tilskud er muligt på grund af Energiaftalen omkring energiledelse og dermed en blåstempling af Middelfart Kommunes indsats.

Idriftsættelsen af Building Analytics markeres med et arrangement den 30. oktober, hvor Branchechef i Dansk Energi Helle Juhler-Verdoner og ambassadør for Kommunen Connie Hedegaard deltager og fortæller om visionen for kommunen samt forventningerne til projektet.

Relateret indhold