Mere fokus på tilgængelighed i byggeriet

Mere end 700.000 danskere har et handicap, men det halter stadig med lige adgang til bygninger og det offentlige rum, konstaterer arkitekt MAA Lars S. Pedersen fra Statens Byggeforskningsinstitut.
Lige adgang for alle skabes gennem et tæt og helhedsorienteret tværfagligt samarbejde mellem sundhedsfagligt og byggeteknisk personale. Ingen enkelt faggruppe har patent på tilgængelighed, konstaterer Martha Schaafsma fra UCN act2learn Teknologi.
Lige adgang for alle skabes gennem et tæt og helhedsorienteret tværfagligt samarbejde mellem sundhedsfagligt og byggeteknisk personale. Ingen enkelt faggruppe har patent på tilgængelighed, konstaterer Martha Schaafsma fra UCN act2learn Teknologi.

– Trods øget lovgivning på området viser vores undersøgelser, at byggesektoren stadig har problemer, når det kommer til tilgængelighed for personer med handicap, ældre eller andre, for hvem omgivelsen er en barriere. Det vil UCN act2learn med en ny ambitiøs efteruddannelse lave om på.

Det siger Lars S. Pedersen, arkitekt MAA tilknyttet Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet og underviser på en ny efteruddannelse til tilgængelighedskonsulent på UCN act2learn Teknologi.

Den ny efteruddannelse er målrettet alle, der har en uddannelse inden for byggeri og landskab eller det sundhedsfaglige område.

Tværfaglig forståelse

– Det er helt afgørende, at vi ændrer vores mindset til at tænke tilgængelighed tværfagligt. Der er ikke én faggruppe, der har patent på begrebet. Lige adgang for alle opstår, når sundhedsfagligt og byggeteknisk personale i tæt samarbejde anlægger et helhedssyn, siger initiativtager og underviser på forløbet Martha Schaafsma fra UCN act2learn Sundhed.

– Ofte sidder de to faggrupper i hver sin forvaltning på kommunen, og tilgængelighed bliver noget man først tænker i, når man opdager, at det mangler ved den færdige bygning. Vi vil uddanne konsulenter, der kan sikre, at handicapforståelse bliver bragt i spil allerede i projekteringsfasen.

Martha Schaafsma tilføjer, at kurset, der bygger videre på et tidligere pilotprojekt, løber over syv kursusgange fordelt over seks uger, hvor de kommende tilgængelighedskonsulenter får et dybt indblik i teori og praksis inden den afsluttende opgave, hvor den nyerhvervede viden skal bringes i spil i egen hverdag.

Meget med i rygsækken

Social- og sundhedsassistent Birgitte Herskind, der som led i udviklingen af den nye uddannelse deltog i pilotforløbet som kursist og nu som tilgængelighedskonsulent er krumtap i arbejdet med at udarbejde en ny tilgængelighedsplan i Mariagerfjord Kommune, runder af:

– Selv om kurset endnu var på udviklingsstadiet fik jeg fik en masse med i rygsækken, der nu hjælper mig i mit job, hvor jeg på tværs af fagligheder og forvaltninger prikker de rigtige mennesker på skulderen og sikrer mig, at de tænker i tilgængelighed. Desuden inddrager jeg borgerne og arbejder sammen med handicapråd og seniorråd i mit arbejde for at, der ud fra et helhedssyn altid er fokus på handicappede medborgeres behov, siger hun.

Relateret indhold