Der var en skov af positive udmeldinger og tilkendegivelser af mere træ i byggeriet, da Folketingets Boligudvalg i sidste uge holdt offentlig høring om “Mere træ i byggeriet”. Nuvel, det var repræsentanter fra træindustrien, der på skift holdt indlæg, men de mange stærke anbefalinger af træ fik det garvede folketingsmedlem Hans Christian Schmidt til at se spørgende ud. Det fik ham til at spørge ganske frit:
“Er der nogle, der kan fortælle mig, hvorfor vi i Danmark så eftertrykkeligt har sørget for, at vi ikke bygger med træ?”
Direktør i Træinformation – Træbranchens viden- og formidlingscenter, Mikael Koch, som sad i panelet, tændte sin mikrofon.
– Vi fik noget Marshall-hjælp efter 2. Verdenskrig, og meget af det bestod i stål og beton – både materialer og teknologi, så vi blev ret dygtige til at bygge med det i en fart for at efterkomme den boligmangel, der var, sagde han uden tøven i stemmen.
Hjælpen og inspirationen fra USA satte sit klare præg på lovkravene og byggetradionen i det danske kongerige.
– Derfor er lovgivningen også meget baseret på den teknologi, der kom frem på det tidspunkt. Derfor er det også tydeligt, at vores eksempelsamling af præaccepterede brandløsninger er meget baseret på ikke-brandbare materialer, nemlig med udgangspunkt i stål og beton. Derfor står vi over for en ny udfordring nu, hvor vi skal bruge mange flere organiske materialer. Det vil sige, vi også skal tænke på, at vi kan og skal bruge brandbare materialer, og derfor skal vi tilpasse vores brandlovgiovning og også fremme byggerier, der viser, det kan lade sig gøre og at få flere tests, der kan bruges som referencer, lød det fra Mikael Koch, da han liste følgevirkningerne af Marshall-hjælpen op.
Under den to timer lange offentlige høring fik Hans Christian Schmidt og de cirka 140 andre tilhørere mange andre informationer at trygge på, også mere nutidige og endda fremtidige – hvis altså den danske byggebranche i højere grad skal anvende træ i byggeriet.