Mangel på arbejdskraft er en begyndende udfordring

Dansk Byggeri vil endnu ikke tale om direkte flaskehalse for de timelønnede i byggeriet, men de pointerer, at manglen på arbejdskraft gradvist er blevet en større udfordring - uden det skal tolkes som overophedning.
Det er blandt andet ingeniører, landmålere og projektledere, der i stigende grad efterspørges. Foto: Colourbox.
Det er blandt andet ingeniører, landmålere og projektledere, der i stigende grad efterspørges. Foto: Colourbox.

Danmarks Statistik spørger i forbindelse med sit månedlige konjunkturbarometer til, hvilke produktionsbegrænsninger byggeriets virksomheder oplever, og her har der gradvis gennem 2015 været stigende mangel på arbejdskraft. Fra et niveau på seks procent af beskæftigelsen i januar til 17 procent i oktober. Det fortæller Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Virksomheder svarende til 17 procent af beskæftigelsen oplever arbejdskraftmangel, og vi får også i Dansk Byggeri meldinger fra baglandet om mangel på kvalificeret arbejdskraft og vanskeligheder med rekruttering. Det drejer sig især om specialiserede funktioner som ingeniører, landmålere og projektledere, men efterhånden også hele installationsområdet, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Det er på høje tid, at de faglærte erhvervsuddannelser opprioriteres. Samtidig skal der fortsat være adgang til udenlandsk arbejdskraft i EU’s indre marked. Endelig skal det fortsatte reformspor øge arbejdsudbuddet.

Bo Sandberg{break}Cheføkonom i Dansk Byggeri

Ifølge Danmarks Statistik svarer manglen på arbejdskraft hos anlægsentreprenørerne til 42 procent af beskæftigelsen. På vvs-området ligger niveauet i oktober også over gennemsnittet med 19 procent mangel på arbejdskraft.

Forskel på by og land

Ifølge Bo Sandberg skal flaskehalse på nogle delmarkeder og nogle specialiserede jobfunktioner ikke forveksles med generel overophedning i byggebranchen. Han fortæller, at der fortsat er et meget todelt marked med travlhed hos de store virksomheder i København og Århus men med mindre aktivitet i SMV-segmentet og i yderområderne.

– Som sædvanlig er det heller ikke på alle byggeriets delmarkeder, der er udsigt til stigende beskæftigelse. Og tallene for forgæves rekruttering fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er heller ikke ligefrem alarmerende. Men selvfølgelig skal man ikke lukke øjnene for, at adgangen til kvalificeret arbejdskraft efterhånden er “top of mind” mange steder i bygge- og anlægsbranchen, tilføjer han.

Dansk Byggeri opfordrer derfor til rettidig omhu på tre områder.

– Det er på høje tid, at de faglærte erhvervsuddannelser opprioriteres. Samtidig skal der fortsat være adgang til udenlandsk arbejdskraft i EU’s indre marked. Endelig skal det fortsatte reformspor øge arbejdsudbuddet. Og efter et dagpengeforlig, som ganske vist gav en acceptabel afklaring på et ømtåleligt politisk spørgsmål, men som isoleret set gav et minus på jobkontoen, er kravet til positive beskæftigelseseffekter af forårets skattereform endnu større, siger Bo Sandberg.

Lave forventninger

Selve Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg er uændret på et nettotal på -13 i oktober, som tilfældet også var i september.

– At byggeriets fremtidsforventninger på ottende år i træk ligger og roder dybt nede i det negative territorium dokumenter tydeligt, at aktivitetsniveauet fortsat er under normalen, og at spekulationer om overophedning er det rene fatamorgana. Det ændrer ikke ved, at der er et mismatch på nogle dele af arbejdsmarkedet og indenfor nogle bestemte vitale jobfunktioner, siger cheføkonomen.

Relateret indhold