Ifølge Danmarks Statistik var der i første kvartal 29.400 ledige stillinger på det private arbejdsmarked. Det er 5.900 flere end i første kvartal 2015. De ledige stillinger udgør 1,8 pct. af den samlede private beskæftigelse.
– Arbejdsmarkedet er solstrålehistorien i dansk økonomi. Og med det højeste antal jobåbninger i statistikkens korte levetid siden 2010, fortsætter den positive tendens, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Det er ekstra positivt, at både Midtjylland, Syddanmark og nu også Sjælland er godt med på vognen i statistikken om jobåbninger.
Cheføkonom Bo Sandberg Dansk Byggeri
Ekstra positivt
I Hovedstaden udgør de ledige stillinger 2,1 procent af beskæftigelsen. I Midtjylland, Syddanmark og Sjælland ligger man med 1,6 procent lidt under landsgennemsnittet på 1,8 procent, og i Nordjylland betydeligt under med 1,1 procent.
– Det er ekstra positivt, at både Midtjylland, Syddanmark og nu også Sjælland er godt med på vognen i statistikken om jobåbninger, mens antallet af nordjyske jobåbninger i 1. kvartal blot udgjorde 1,1 pct. af den samlede beskæftigelse, siger Bo Sandberg.
Bygge- og anlægsbranchen ligger lidt over landsgennemsnit med jobåbninger svarende til 1,9 procent af branchens beskæftigelse i 1. kvartal 2016. Ikke overraskende, er det i servicesektoren – især information & kommunikation (3,1 procent) og erhvervsservice (2,6 procent) – der er relativt flest jobopslag, og det er samtidig også nogle af de brancher, der dominerer Hovedstadens arbejdsmarked.
– Det er især i de små bygge- og anlægsvirksomheder, der i øjeblikket er mange vakante job. Disse udgør 3,2 procent af beskæftigelsen i virksomhedssegmentet med 1-9 ansatte. De mange ledige stillinger dokumenterer på den ene side, at fremgangen i byggeriet nu også slår igennem hos de små virksomheder. Men på den anden side illustrerer det formentlig også, at det er i de mindste virksomheder, man har sværest ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og at jobopslagene derfor er ubesatte i længere tid, siger Bo Sandberg.