Mange hushandler giver flere renoveringer

Det øgede antal bolighandler giver mere arbejde til håndværkere, der udfører renoveringer, fortæller Dansk Byggeri.
I forbindelse med hushandler bliver der ofte brug for en håndværker til renovering. Foto: Colourbox.
I forbindelse med hushandler bliver der ofte brug for en håndværker til renovering. Foto: Colourbox.

På landsplan ser man en generel stigning i antallet af bolighandler, og det er noget, der kommer byggebranchen til gode. Flere bolighandler medfører helt naturligt også flere renoveringer – og dermed flere arbejdspladser i byggebranchen. Det fortæller Dansk Byggeri.

Det seneste år er der således solgt 46.100 rækkehuse, parcelhuse og ejerlejligheder. Det er 6.800 flere bolighandler end for et år siden, hvis man tager perioden 2. kvartal 2014 til 1. kvartal 2015 sammenlignet med den samme periode i det forudgående år. Det er en stigning på over 17 procent.

Når huset skal sælges, bliver stakittet ordnet og gulvet slebet, så det tager sig ud fra sin bedste side, og når prisen er forhandlet på plads, så bestiller den nye husejer igen håndværkere til at male eller sætte nye vinduer i.

Lars Storr-Hansen{break}Administrerende direktør i Dansk Byggeri

– Når huset skal sælges, bliver stakittet ordnet og gulvet slebet, så det tager sig ud fra sin bedste side, og når prisen er forhandlet på plads, så bestiller den nye husejer igen håndværkere til at male eller sætte nye vinduer i. Så det er klart, at jo flere bolighandler, der kommer i hus, jo flere arbejdspladser genererer det ude hos de håndværksmestre, der arbejder for private. Og samtidig har Boligjob-ordningens fradrag uden tvivl også været med til at sætte gang i flere boligprojekter, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Flere i arbejde

I 2010 var 53.900 beskæftiget inden for reparation og vedligeholdelse, mens det tal forventes at stige til 60.000 i 2016. Det viser Dansk Byggeris årlige Konjunktur-Update 2015.

– Det er et godt eksempel på, at det skal gå frem på arbejdsmarkedet, før end det går fremad i byggeriet. Årsagen, til at vi ikke ser en større fremgang i beskæftigelsen, er, renoveringen af almene boliger falder, men fremgangen på det private marked opvejer altså den tilbagegang og lidt til, siger Lars Storr-Hansen.

Liggetiden for såvel ejerlejligheder som parcel- og rækkehuse er med et par enkelte undtagelser faldet gennem det seneste år. Noget der især har kunnet mærkes på ejerlejligheder i København, hvor den gennemsnitlige liggetid er helt nede på 83 dage.

– I starten var det kun i de større byer, at liggetiden blev kortere, men nu ser vi faktisk, at det er over hele landet, at der er kommet mere fart på boligmarkedet. Det er også med til at løfte byggeriet ud af krisen, siger Lars Storr-Hansen.

Relateret indhold