Mange boligejere takker nej til energioptimering

29 procent af danske boligejere finder ikke energioptimering relevant for dem. 35 procent dog positivt stemte.
Skal vi nå klimamålsætningen om en 70 procents reduktion i CO2, skal der energirenoveres. Men mange danskere mener ikke, det er relevant for dem. Pressefoto.
Skal vi nå klimamålsætningen om en 70 procents reduktion i CO2, skal der energirenoveres. Men mange danskere mener ikke, det er relevant for dem. Pressefoto.

Energioptimering er … relevant for mig?

  • 6 procent svarer: “Slet ikke”.
  • 23 procent svarer: “I mindre grad”
  • 33 procent svarer: “I nogen grad”
  • 20 procent svarer: “I høj grad”
  • 15 procent svarer: “I meget høj grad”
  • 3 procent svarer: “Ved ikke”

Regeringens nye klimalov sigter imod en reduktion på 70 procent i udledningen af CO2 inden 2030. I den forbindelse har en række miljøeksperter peget på, at målet skal nås via henholdsvis en grøn omstilling på transportområdet, flere vindmøller og en større grad af energioptimering i danskernes private hjem.

Sidstnævnte harmonerer imidlertid dårligt med nyeste viden om danske boligejeres fokus på netop energioptimering i hjemmet. Således viser en spørgeskemaundersøgelse fra 2019 foretaget af analysebureauet YouGov og Schneider Electric, at 29 procent af danske boligejere ikke finder energioptimering i hjemmet relevant. Endvidere svarer 33 procent, at de “i nogen grad” finder egen energioptimering relevant, mens 35 procent svarer positivt på relevansen af energioptimering i eget hjem.

Det er tal, der bekymrer Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark, som er global specialist i energioptimering og initiativtager til spørgeskemaundersøgelsen.

– Vi ved, at bygninger står for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug i EU. Derfor har vores private hjem et enormt potentiale i forhold til at nedbringe CO2-udledningen og dermed at reducere vores klimaaftryk markant. Der er absolut ingen grund til udelukkende at vente på politiske beslutninger, når det handler om at nå i mål. Både virksomheder og private kan i høj grad gøre en forskel, og det private hjem er et oplagt sted at starte, siger han.

LED er rette vej

Han peger blandt andet på muligheden for at skifte til LED-belysning, at udskifte vinduer og døre til mere energirigtige modeller og at foretage efterisolering af huset.

– Min oplevelse er, at danskerne generelt mangler viden på området, og derudover lyder nogle af tiltagene måske både dyre og besværlige. Men faktisk er mange af løsningerne meget lavpraktiske og en ret simpel måde at gøre både miljøet og sin egen økonomi en stor tjeneste, siger Thomas Andersen.

Af de simple, men også oversete løsninger nævner han blandt andet automatisk lys- og varmestyring, hvor der bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på diverse prædefinerede tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne. Et tiltag der blandt andet kan have stor betydning for varmeregningen, idet undersøgelser viser, at varmeforbruget bliver sænket med hele syv procent, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med blot én grad.

Relateret indhold