Vandkulturhuset og havnebad på Papirøen
- Areal: 5.600 kvm, hvoraf 2.300 kvm er kælder samt ca. 700 kvm træbrygge med tilhørende havnebad og faciliteter
- Bygherre: Ejendomsfonden Vandkulturhuset Papirøen
- Bidragsydere: Nordea-fonden og Københavns Kommune
- Bygherrerådgiver: Cowi
- Totalentreprenør: MT Højgaard
- Arkitekt: Kengo Kuma & Associates
- Underrådgivere: Vilhelm Lauritzen Arkitekter (arkitekt), Cornelius Vöge Atelier for arkitektur (arkitekt – til og med dispositionsforslag), Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma (ingeniør – konstruktioner og teknik), KI Rådgivende Ingeniører (ingeniører – stålkonstruktioner), Cowi Building East (facadeingeniører), Buro Happold (facadeingeniør – til og med projektforslag), Jesper Kongshaug (lysdesigner).
- Byggestart: Feb. 2022
- Afsluttes: Okt. 2024
- Pris: 475 mio. kroner
I det nordvestlige hjørne af Papirøen skal et iøjnefaldende byggeri med indendørs og udendørs bassiner give københavnere unikke badeoplevelser midt i Københavns Havn.
Noget byens borgere har ønsket sig:
I foråret 2015 afholdte Københavns Kommune nemlig en idékonkurrence om en ny kultur- og fritidsfunktion i hovedstadens nye bykvarter. Her indsendte københavnerne 160 forslag, hvor langt størstedelen var et ønske om en svømmefacilitet på øen.
I starten af 2017 sendte kommunen – med støtte fra Nordea-fonden på 2,1 mio. kroner – den internationale arkitektkonkurrence for vandkulturhuset i udbud, og sidst på året faldt valget på de japanske arkitekter Kengo Kuma & Associates sammen med blandt andet Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cornelius Vöge Atelier for arkitektur som underrådgivere.
– Vi er meget stolte af at bidrage til realiseringen af Vandkulturhuset. Med sin spektakulære arkitektur og åbne placering ved havnen bliver projektet både et folkeligt mødested og et enestående byggeri i verdensklasse, siger Anne Møller Sørensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Svævende pyramider
Det 5.600 kvm store vandkulturhus og havnebad består af teglpyramider, der ‘svæver’ på en let glaskonstruktion.
Pyramiderne er uden tydelig front og bagside og giver forskellige udtryk set fra forskellige perspektiver. Teglsten er udeladt rundt omkring på byggeriet for at efterlade kighuller og lukke sollys ind i dagtimerne – og omvendt lade lyset stråle ud fra åbningerne efter mørkets frembrud. Imellem pyramidernes toppe skal ligge et hævet udendørs bassin med opvarmet havvand.
Vandoplevelsen fortsætter udenfor på kajen, hvor mindre havnebassiner i varierende dybde ligger som terrasser og møder havnen på en måde, der opløser overgangen mellem land og vand.
En del af en urban oase
Vandkulturhuset er en del af visionen for det nye bykvarter i København, Papirøen, der foruden vandkultur er ved at udvikle sig til en urban oase, hvor mennesker mødes for at koble af, opleve kultur, spise god mad, bo og nyde udsigten over vandet og indre København.
Den samlede udvikling af Papirøen blev påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i løbet af 2025, hvor også byggeriet af det nye vandkulturhus forventes at være afsluttet kort før.
Byggeriet koster 710 mio. kroner at opføre. Nordea-fonden har støttet projektet med 400 mio. kroner, og Københavns Kommune har bidraget med et rente- og afdragsfrit lån på 310 mio. kroner.
Hver måned sætter Dagens Byggeri fokus på et projekt fra Byggefaktas Top10-liste over den forgangne måneds største første spadestik.