Løs de jordnære udfordringer først

Teknologien fanger håndværkere på bagbenene, siger Teknologisk Institut. Brancheorganisationen Arbejdsgiverne ønsker politisk hjælp.
Politisk hjælp til at løse håndværkernes problemer. Så skla teknologievnerne nok komme, mener direktør Mads Graves fra Arbjedsgiverne. Foto: Arbejdsgiverne.
Politisk hjælp til at løse håndværkernes problemer. Så skla teknologievnerne nok komme, mener direktør Mads Graves fra Arbjedsgiverne. Foto: Arbejdsgiverne.

Gider håndværksvirksomheder ikke ny teknologi?

Det er der sikkert nogen, der tænker, efter at Teknologisk Institut er fremkommet med en rapport, der viser, at håndværksvirksomheder kun i mindre er rustet til Build 4.0, som er byggeriets svar på den fjerde industrielle revolution, der handler om droner, sensorer og 3D-print.

Teknologisk Institut har interviewet ledere i 359 danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen og arbejder med en præmis om, at en kombination af teknologier som sensorer, robotter og droner sammen med internet, ‘virtuel design and construction’ og ‘building information modelling’ kan give store gevinster indenfor produktivitet, kvalitet og funktionalitet.

Instituttet konkluderer, at Build 4.0 ikke har fodfæste i over halvdelen af virksomhederne. Virksomhederne svarer “Ved ikke”, “Irrelevant”, eller “Slet ikke” på spørgsmål om, hvilken af de nævnte teknologier, de anvender. Det illustrerer ifølge instituttet en stor usikkerhed på nye teknologier.

Om man herefter kan konkludere, at håndværkerne ikke er klar til fremtidens teknologier, er jeg ærlig talt ikke helt overbevist om. Men analysen fanger alligevel noget, som er meget generelt. At mange af virksomhederne har rigelig andet at se til. Ikke mindst på grund af den stadig større mængde af administrative byrder, der er skyllet ind over danske virksomheder, de senere år. Som persondataforordningen.

Hertil kommer problemer med finansiering. Mange håndværksvirksomheder ligger i landområder, hvor de set med bankens øjne, ikke er meget værd fordi deres lokaler ligger i den forkerte del af Danmark. Endelig har mange svært ved at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft, da for mange unge fravælger erhvervsuddannelserne.

Det er altså andre og mere jordnære problemer, der trænger sig på for rigtig mange håndværksvirksomheder. Hvis du har problemer med bare at finde en svend at ansætte, bekymrer du dig sjovt nok ikke så meget om droner og 3D-print.

Teknologisk Institut gør det de er sat i verden for. Og jeg er glad for deres undersøgelse. For den viser med alt tydelighed, at politikerne har en stor opgave foran sig med at skabe nogle vilkår for at drive virksomhed i Danmark, så flere kan få overskud til at løftet blikket fra dagligdagen og investere på længere sig i ny teknologi.

Relateret indhold