Loop bygger fremtidens demensvenlige bolig-loop i Island

Fremtidens demensbyggerier er cirkulære, så beboerne nemt kan finde hjem - lyder det fra Loop Architects, som i samarbejde med lokale Urban Arkitektar netop har færdiggjort et i Island.
Demensramte plejehjemsbeboere har brug for at kunne bevæge sig ad kendte ruter og i omgivelser med sansemæssige indtryk. Et nyt danskdesignet cirkulært byggeri i Island giver et bud på en ideel udformning. Fotos: Loop Architetcts + Urban Arkitektar.
Demensramte plejehjemsbeboere har brug for at kunne bevæge sig ad kendte ruter og i omgivelser med sansemæssige indtryk. Et nyt danskdesignet cirkulært byggeri i Island giver et bud på en ideel udformning. Fotos: Loop Architetcts + Urban Arkitektar.

Vi bliver flere ældre og mange bliver ramt af demens. Det betyder, at en del af plejeboligerne til ældre skal indrettes, så de bedst muligt kan understøtte beboere med demens.

Demensramte har brug for, at bygning og udenomsarealer indrettes på en måde, så de ikke bliver væk, og hvor de kan opleve sansemæssige indtryk.

Netop et bud på, hvordan et byggeri med demensvenlige plejeboliger bedst kan indrettes, har danske Loop Architects givet i Island i byen Selfoss lidt uden for hovedstaden Reykjavik.

Udformet som en 4.100 kvm. cirkulær bygning i to etager med alt 60 pleje- og demensboliger. Her kan beboerne bevæge sig frit i loops – og samtidig ender de altid hjemme.

Den cirkulære form giver dog også andre konkrete fordele.

– Formen er demokratisk, og skaber lige muligheder for alle beboerne med fælles funktioner placeret som tre nedslag langs indersiden af den cirkulære bygningskrop. Derudover sikrer cirklen gode udsigtsmuligheder fra de private boliger og videre ud i landskabet til det imponerende fjeld Ingólfsfjall og floden Ölfusá, der er en af Islands største floder, forklarer Loop i en pressemeddelse.

Et bæredygtigt byggeri

Demens- og plejeboligerne er opført som et såkaldt BREEAM very good certificeret projekt.

Det indebærer bl.a. at den bærende konstruktion er udført i stedstøbt beton, der kan modstå den rå islandske natur, og som er et materiale islændinge er særligt gode til at udvikle og anvende.

Der bruges lokal vulkanaske til fremstillingen af betonen.

Som kontrast til den rå beton er træ et gennemgående element, skal bidrage til en hjemlig og varm oplevelse i bygningen.

Generelt er interiøret udført i genanvendelige materialer, hvor alle overflader er svanemærkede, imens træet er FSC-mærket. På denne måde er der tænkt i bæredygtige løsninger alle rum.

Loop Architects har samarbejdet med med den Reykjavik-baserede tegnestue Urban Arkitektar om projektet.

Relateret indhold