I april 2021 blev første spadestik taget, og nu – tæt på et år senere – har LM Byg indledt den næste fase af et specielt byggeri: Støbning af fundament og råhus til Rigshospitalets nye børnehospital, Mary Elizabeths Hospital.
Det er den nyeste viden om helbredende arkitektur, der danner rammen for det nye børnehospital. Målet er at revolutionere måden, man behandler børn, unge, gravide og deres familier, og sætte helt nye standarter – ikke bare i Danmark, men i verden.
Når det står færdigt, vil det være et behandlingssted i absolut verdensklasse, fokuseret på at skabe en tryg hverdag for familier og børn i behandling og med fokus på leg og samvær under opholdet.
Enorm motivation
Det 60.000 kvm store byggeri er delt op i fem hovedentrepriser, hvoraf støbning af fundament og råhus er den absolut største. Gennem mere end 30 år har LM Byg stået bag flere spændende og innovative byggerier. Alligevel er byggeriet af råhuset til Rigshospitalets nye børnehospital en af de opgaver, som råhusentreprenøren er ekstra stolt af at varetage, fortæller LM Bygs adm. direktør Per Semmling:
– Vi har bygget flere hospitaler gennem tiden – det er altid noget særligt, og hele teamet i LM Byg føler automatisk et ekstra ansvar. Det gælder i den grad for dette projekt, som ligger mit og mine kollegers hjerte meget nær. Det færdige byggeri skal rumme børn, unge, gravide og familier – det er vores kommende generationer, og de skal have den bedst mulige start på livet. Det er en enorm motivation for os at være med til at sikre fundamentet for børnenes fremtid og skabe tryghed ved at bidrage til et velfungerende sundhedsvæsen, siger Per Semmling.
Designet som to hænder
Børnehospitalet er skabt til at kunne rumme nutidens udfordringer og omfavne fremtidens endnu ukendte teknologi. Hospitalet skal møde de behov, som de indlagte børn, unge og familier har, og skal samtidig fungere som en effektiv arbejdsplads for personalet. Derfor er både arkitektur og design nyskabende, og fleksibilitet er en afgørende faktor i byggeriet.
I modsætning til Rigshospitalets lange og mørke gange vil børnehospitalet være domineret af farver, aktivitets- og legeområder, vinterhaver og naturmaterialer, der skaber tryghed og lethed i en sårbar tid.
Det vigtigste element i arkitekturen er dog lyset. For at hente så meget dagslys ind som muligt er børnehospitalet designet som to hænder, hvor fingrene strækker sig ud i det omkringliggende terræn med udsigt over København på alle sengestuerne.
De fingerformede fløje er netop det element, der gør projektet til en spændende og kompliceret udfordring for LM Byg:
– Det er ofte alt det udenpå, der stjæler fokus, for det er det, man kan se, og det forstår jeg godt. Men ligesom et godt fundament er altafgørende i livet – om man taler karriere, familie eller byggeri – så gælder det samme for det nye børnehospital ved Riget. Det er et kompliceret byggeri, der har nogle meget specifikke funktioner, hvor råhuset er helt afgørende for det færdige byggeri og den fremtidige hverdag for personale og patienter, siger Per Semmling.
Læs mere: Børnehospital bliver et år forsinket. Og så bliver det dyrere
Mary Elizabeths Hospital opføres af Rigshospitalet, Ole Kirks Fond og Region Hovedstaden. Den samlede entreprise gennemføres fra maj 2021 og frem til august 2024. Herefter følger en indkøringsperiode inden åbningen i 2026.
Begyndelsen af byggeriets næste stadie markeres med en officiel grundstennedsættelse, hvor H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier byggeriet på børnehospitalet d. 30. maj.