LCA-beregning skal være for alle – ikke kun eksperterne

De nuværende krav om LCA-beregning på al nybyg giver en konkurrencemæssig fordel for de store aktører. Generalisterne skal også kunne bidrage, hvis klimaaftrykket skal reduceres, lød det på årets Building Green.
- Det er ikke et hippieværktøj, sagde Mark Sung Brinkler på Innovation Stage med budskabet om, at LCA-beregning ikke kun skal være for eksperter og specialister.
- Det er ikke et hippieværktøj, sagde Mark Sung Brinkler på Innovation Stage med budskabet om, at LCA-beregning ikke kun skal være for eksperter og specialister.

Siden januar i år har det været et krav i bygningsreglementet at udarbejde LCA-beregninger for alt nybyggeri for dermed at mindske bygningernes miljøaftryk.

Men med lovgivningen er endnu ikke fulgt standarder, som byggeriets mange aktører på tværs af værdikæden kan læne sig op ad. Det er et stort problem for hele den grønne omstilling i branchen, mener Mark Sung Brinkler, der er product manager hos NBS Nordic:

– Den nuværende lovgivning har gjort mange fagkyndige i byggeriet nærmest angste for at røre ved LCA-beregning, som, hvis arbejdet ikke udføres korrekt, kan betyde, at et givent byggeri ikke kan tages i brug.

Læs også: Nu skal byggebranchen blive klogere på EPD’er

– Det giver en skævvridning mellem aktørerne og en konkurrencemæssig fordel for de store virksomheder, da de små og mellemstore virksomheder, som oftest ikke har økonomi til at have LCA-eksperter in house, må ud at hyre specialister til konsulentbetaling.

Skærpede krav venter forude

På Innovation Stage på årets Building Green i Forum har NBS Nordic netop præsenteret deres bud en onlineløsning, der giver hele projektteamet mulighed for løbende at følge med i klimapåvirkningen på et givent projekt og dermed sikre korrekt indsendelse af den krævede LCA-beregning i BR18.

En løsning, der tilmed er gratis.

– Hvis vi virkelig vil reducere klimaaftrykket i byggeri, nytter det ikke noget, at det kun er de få, specialisterne, der kan udføre LCA-beregninger. Det er der hverken tid eller nok eksperter til, siger Mark Sung Brinkler.

Læs også: Building Green åbner: Kendt forsker frygter biodiversitetskrisen mere end klimakrisen

Han tilføjer, at de nuværende regler fra 2025 tilmed ændres, hvilket sandsynligvis kommer til at medføre en grænseværdi for alt nybyggeri omfattet af energirammen, nu uanset størrelse.

– De faktiske grænseværdier er endnu ikke besluttet politisk, men i branchen går snakken på, at de også kommer til at gælde renovering. Bliver det tilfældet, vil endnu flere virksomheder blive ramt af de udfordringer, vi allerede ser i dag.

Foruden klimaaftrykket (CO2-udledning), indeholder en LCA-beregning også andre miljøpåvirkningskategorier som f.eks. energiforbrug, ozonlagsnedbrydning, miljøfarligt affald, sundhedsskadelige stoffer mm.

Relateret indhold