Laveste ledighed i fem år

Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri. Foto: Dansk Byggeri.
Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri. Foto: Dansk Byggeri.

I dag vil tusinder samles til 1. maj-taler og festligheder i parker og haveanlæg rundt om i landet, og mens landets politikere forbereder sig til en dag med utilfredse pibekoncerter, får de en håndsrækning af de seneste ledighedstal fra Danmarks Statistik. Ledigheden er nu faldet med 12.500 fuldtidspersoner siden årsskiftet.

Selvom den faldende tendens vidner om bedre tider, så er det først, når beskæftigelsen får fat, at der er tale om en reel vending på arbejdsmarkedet. Ledighedstallene er usikre og skal fortolkes varsomt, da vi siden starten af året har indført reformer, der blandt andet bevirker, at ledige simpelthen helt er faldet ud af statistikken. Det er med til at holde ledighedsstatistikken på et kunstigt lavt niveau.

Regeringen varmede i går op til arbejdernes internationale kampdag med den nye beskæftigelsesreform. Her er et af de mere positive tiltag, at der lægges op til seks ugers målrettet uddannelse for ufaglærte og faglærte ledige, hvilket kan øge fleksibiliteten på arbejdsmarkedet.

Reformen af beskæftigelsesindsatsen forventes at skabe varig beskæftigelse til 3.500 personer i 2020 gennem øget fokus på uddannelsesindsatsen i beskæftigelsessystemet. Men der er fortsat kraftigt behov for, at væksten i dansk økonomi øges nok til, at efterspørgslen på arbejdskraft stiger.

Udover politisk utilfredshed vidner pibekoncerterne i dag om, at danskerne ikke føler, der er kommet den økonomiske medvind i sejlene, som de og politikerne havde håbet på. Der er behov for en stabil og sund vækst i økonomien, og derfor bør den kommende vækstpakke indeholde initiativer, der stimulerer væksten og beskæftigelsen.

Relateret indhold