Længere i eget hjem – kommune vil udvikle nye boformer for ældre

Vi bliver flere ældre, og derfor ser man i Haderslev Kommune nu på, hvordan borgere, der ønsker det, kan blive længere i eget hjem. Blandt andet giver nye teknologier andre muligheder for omsorgspleje.
Foto: Gettyimages.
Foto: Gettyimages.

I mere end 60 år har hjemmeplejen og plejecentre eksisteret og haft stor betydning for landets ældre og deres pårørende.

Men med et stigende antal ældre er der behov for at tænke i nye baner for fremtiden. Og det har man gjort i blandt andet Haderslev Kommune.

Her iværksatte man i sommeren 2021 pilotprojektet ‘Plejehjem i eget hjem’, der skal give mulighed for, at ældre borgere, som ønsker at blive i eget hjem frem for at komme i plejebolig, har mulighed for det.

I projektet løser man flere opgaver digitalt i stedet for fysisk, når det giver mening – og meget tyder nu på, at der vil komme flere lignende løsninger i fremtiden, efter at Senior- og Sundhedsudvalget i Haderslev Kommune i går, d. 5. december satte gang i et arbejde med at udvikle fremtidens boformer på ældreområdet:

– Vi er lige nu i en tid med en rivende udvikling på ældreområdet, siger Allan Emiliussen, der er formand for Senior- og Sundhedsudvalget i Haderslev Kommune.

– Vi har fået nye teknologier, der giver os andre muligheder for at løse omsorgsopgaven, og samtidig har vi også brug for at tilbyde ældrepleje på nye måder, da der bliver flere ældre i fremtiden. Et af værktøjerne er at se på, hvordan fremtidens boformer skal være for de borgere, der har brug for hjælp og pleje, tilføjer han.

Erfaringer og drømme for fremtiden

Det betyder, at medarbejdere, pårørende, Seniorrådet, politikere, eksterne specialister og alle andre interesserede hen over de kommende måneder bliver inviteret til at deltage i arbejdet og bidrage med deres erfaringer og drømme for fremtiden:

– Vi vil gerne give fremtidens ældre flere muligheder at vælge imellem, men vi har brug for at høre, hvad de ønsker sig for fremtiden. Derfor håber jeg, mange vil deltage og bidrage til de workshops, vi inviterer til i det nye år, siger Lone Ravn, der er næstformand i Senior- og Sundhedsudvalget.

En slags før-plejehjem

Inden for kort tid kan en af fremtidens boformer allerede være på vej i Sommersted, hvor Senior- og Sundhedsudvalget og Sommersted Plejehjem i fællesskab har besluttet, at 10 beskyttede boliger ændrer status i løbet af 2023:

– Vi skal til at se på, hvordan vi kan anvende boligerne i fremtiden. En af de idéer, vi arbejder på, er om vi kan leje dem ud på almindelige vilkår, men til borgere, som kan have glæde af at bo tæt på plejehjemmet, så man kan se det som en slags før-plejehjem, siger Hans-Henrik Vognsen, der er formand for bestyrelsen på Sommersted Plejehjem.

Relateret indhold