Krymper varmeregningen med intelligent varmestyring

Beboerne i 74 af PFA's lejelejligheder sparede i gennemsnit 1.120 kr. på varmeregningen det første år med intelligente varmestyring. Snart bliver systemet installeret i resten af PFA's ca. 1.800 københavnerlejligheder bygget før 1991.
Efter der blev installeret sensorer, der måler temperatur og luftfugtighed i ca. 20 % af lejlighederne i Kanslerhus på Østerbro, har den intelligente varmestyring sparet samtlige 74 husstande i bebyggelsen for en god del af varmeregningen. Foto: Ebbe Forup
Efter der blev installeret sensorer, der måler temperatur og luftfugtighed i ca. 20 % af lejlighederne i Kanslerhus på Østerbro, har den intelligente varmestyring sparet samtlige 74 husstande i bebyggelsen for en god del af varmeregningen. Foto: Ebbe Forup

Der var billig varmt hos beboerne i 74 lejligheder i Kanslerhus på Østerbro i København sidste vinter, hvor de var prøvekaniner på et intelligent varmestyringssystem i deres boliger. Målet med forsøget var en lavere varmeregning og en ditto CO2-udledning, og resultatet var så lovende, at beboerne i 1.800 af PFA’s lejligheder i København nu kan se frem til en varmeregning, der bliver op til 30 % lavere til næste vinter.

PFA har nemlig sat sig for at installere intelligent varmestyring i samtlige københavnerlejligheder bygget før 1991. Systemet, som sikrer en langt bedre udnyttelse af varmen i radiatorerne, vil de kommende år blive udrullet til resten af Danmark som led i PFA’s målsætning om at nedbringe CO2-udledningen fra sin ejendomsportefølje med 33 % inden 2025.

– Stigende energipriser og vores CO2-målsætning gjorde det oplagt for os at se på, hvordan vi kan spare på varmen i vores mange lejligheder. Intelligent varmestyring kan med ét slag barbere en ordentlig bid af udgifterne til opvarmning i ældre ejendomme og forhåbentlig bidrage til, at kraftværkerne ikke behøver at arbejde helt så hårdt, når vintermånederne er over os, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn.

Samlet besparelse på ca. 18 %

Intelligent varmestyring består af små sensorer, der måler luftfugtighed og temperatur i lejlighederne. Når data fra sensorerne sammenholdes med vejrprognoser om temperaturen samt solens og vindens påvirkning, kan det give en besparelse på varmeregningen på 10-30 % alt efter, hvor koldt det er udenfor.

Systemet blev testet i Kanslerhus i perioden februar til december 2022, og her oplevede beboerne i de 74 lejligheder en samlet besparelse på ca. 18 % i forbrug i forhold til året før.

– Varmebesparelsen er afhængig af temperaturen udenfor, og de største varmebesparelser kommer, når vi har kolde vintre. Sidste år havde vi en relativ mild vinter, og alligevel fik pilotprojektet i Kanslerhus en besparelse på hele 18 %. Det var noget mere, end vi turde håbe på, siger Michael Bruhn.

PFA ejer på landsplan cirka 5.000 lejligheder. Den intelligente varmestyring bliver målrettet ejendomme bygget før 1991.

Relateret indhold