Regeringen har indgået en aftale med SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, som skal bane vejen for udbygningen af vedvarende energi på land.
Målet er, at elproduktionen fra sol og vind på land skal firedobles frem mod 2030, og det skal ske gennem etablering af større energiparker med solceller og vindmøller med mulighed for at kombinere parkerne med PtX-anlæg og relevante virksomheder, der kan skabe udvikling lokalt.
Læs også: Første gang i Danmark: Trio tester kombination af vertikale solceller og grønt tag
Med aftalen skal det fremadrettet blive lettere og hurtigere at bringe større, sammenhængende arealer i spil til energiparker, og samtidig vil staten få mulighed for hel eller delvis overtagelse af myndighedsbehandlingen af energiparkerne, så de kan blive etableret hurtigere og lettere end i dag.
Læs også: F&P: Større energiparker kan fremme grønne investeringer
Desuden øges kompensationen til de naboer og lokalsamfund, der bidrager med arealer til den vedvarende energi. I alt kommer ca. 2,5 mia. kroner til at gå til naboer og lokalsamfund via grøn pulje og VE-bonusser – ifølge regeringens beregninger kan naboer se frem til at modtage ca. 5.000 kroner ekstra om året skattefrit.
I aftaleteksten lyder det videre, at indbetalingerne til grøn pulje gøres mere fleksibel til gavn for lokalsamfundene.
Efterlyser omplacering af boliger i åbent land
Hos Landdistrikternes Fællesråd havde formand Steffen Damsgaard ønsket minimum en fordobling af VE-bonussen, og selvom han mener, at det er et skridt i den rigtige retning at øge Grøn Pulje 150 %, skulle puljen være et tilskud over hele anlægges levetid og ikke kun de 5-10 år, som der står i aftalen.
Ifølge formanden er det desuden problematisk, at aftalen ikke giver mulighed for at omplacere boliger i det åbne land. Steffen Damgaard vurderer, at konsekvensen bliver affolkning af områder i og omkring de store solcelleparker og vindmøller.
Læs også: Nye tal overrasker: Danskerne ønsker ikke energiforbedring
– Hver gang, der bliver opsat vindmøller eller solcelleparker, skal man kunne placere en byggeret et andet sted i det åbne land, på landet, hvor den pågældende bolig forsvinder. Ellers risikerer vi, at lokalsamfund og sogne skrumper og mister borgere og ny bosætning – og dermed risikerer at måtte lukke daginstitutioner, skoler og dagligvarebutikker. Det er en kæmpe mangel, at man ikke har fået omplaceringer med i aftalen på planlovsområdet, siger han og tilføjer:
– Det er en stor aftale, som rummer mange vigtige initiativer. Men det hele skal spille sammen, for hvis vi halter på nogle parametre, så kommer vi ikke i mål med at fremme den lokale opbakning, og dermed tvivler jeg også på, at vi kan få tilslutning lokalt til firedoblet energiproduktionen fra solceller og vindmøller på land.