Krav om niveaufri adgang efter behov

Krav om tvungen niveaufri adgang til nye parcelhuse fjernes fra bygningsreglement.
Fremover slipper man for at etablere niveaufri adgang ved opførelse af nye parcelhuse. Foto: Colourbox.
Fremover slipper man for at etablere niveaufri adgang ved opførelse af nye parcelhuse. Foto: Colourbox.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen var fredag formiddag i samråd i Folketinget, fordi kravet om handicapadgang til almindelige parcelhuse er fjernet fra det nye bygningsreglement.

Ole Birk Olesen sagde efter samrådet til Dagens Byggeri, at det nye bygningsreglement afskaffer kravet om etablering af niveaufri adgang på alle nye parcelhuse. I stedet vil der være krav om, at der på tegningerne er anvist, hvordan niveaufri adgang kan etableres, hvis der bliver brug for det engang i fremtiden:

– Det er forkert at pålægge alle nye husejere en omkostning på op til 12.500 kroner til at etablere en rampe til hoveddøren, hvis de gerne vil hæve huset lidt over terræn. Det kan der være god grund til at gøre i disse år, hvor der kommer meget vand, siger Ole Birk Olesen til Dagens Byggeri.

Kommunen betaler

Derfor er der nu kun krav om, at huset skal være forberedt til etablering af niveaufri adgang, så man kan etablere det, hvis en bevægelseshandicappet flytter ind:

– Det er lige så nemt at lave niveafri adgang, hvis behovet opstår, som det er på forhånd at lave det, når huset bygges. Bliver en af beboerne på et tidspunkt handicappet, eller flytter en køber ind på et senere tidspunkt, er kommunerne forpligtet til om nødvendigt at finansiere en sådan rampe. Samrådet viste, at der fra venstrefløjens side er modstand mod at give boligejerne mulighed for at bygge til deres egne behov. Venstrefløjen fastholder, at boligejerne skal bygge til behov, de ikke selv har, selv om behovet kan opfyldes, hvis det opstår senere hen, slutter transport-, bygnings- og boligministeren.

Relateret indhold