Krav om kondensfri vinduer skrottes i BR15

Kravet om kondensfri vinduer fjernes helt fra bygningsreglementet for 2015. Dansk Byggeri kritiserer beslutningen og mener, at den skyldes særlig hensyntagen til Velfac.
Der er udsigt til, at kravene til vinduernes overfladetemperatur - og dermed deres evne til at modvirke kondens - falder helt ud af BR15. Foto: Colourbox.
Der er udsigt til, at kravene til vinduernes overfladetemperatur - og dermed deres evne til at modvirke kondens - falder helt ud af BR15. Foto: Colourbox.

Energistyrelsen sender i den nærmeste fremtid Bygningsreglementet 2015 i høring, og det kommer til at adskille sig væsentligt fra, hvad de fleste danske vinduesproducenter havde håbet. Der er nemlig udsigt til, at kravet om kondensfri vinduer helt bliver fjernet fra reglementet, fordi Energistyrelsen har valgt at efterkomme ønsker fra Velfac. Det skriver Ingeniøren.

Velfacs storsællert, 200-serien, er ifølge Ingeniøren de eneste vinduer på markedet, som ikke kan leve op til den indvendige overfladetemperatur på minimum 11 grader, der var ventet som nyt krav i bygningsreglementet, og hos Dansk Byggeri anser man fjernelsen af kravet som et knæfald for VKR Gruppen, som Velfac hører under.

– De danske vinduesproducenter har fra før 2010, da kravet til overfladetemperatur til vinduer blev indført, arbejdet målrettet på at innovere nye effektive vinduessystemer. Dette for at være klar til de allerede i 2010 indførte krav til overfladetemperaturer og for at kunne imødekomme den skærpelse af kravene i 2015, som blev varslet tilbage i 2010. Denne indsats kan nu vise sig at være spildt, hvis ikke kravet til overfladetemperatur fastholdes i Bygningsreglementet, skriver Dansk Byggeri i et notat om sagen.

Velfac er uenige

Hos Velfac erkender man, at man ønsker så få komponentkrav som muligt og forklarer, at virksomheden ønsker muligheden for at lave en produktplatform, som kan sælges både i Danmark og i udlandet, hvor kravene til vinduets overfladetemperatur – og derfor kondensdannelsen – er lavere, end de hidtil har været i Danmark. Samtidig stiller man sig uforstående over for påstanden om, at virksomhedens 200-serie ikke skulle kunne leve op til nye krav for overfladetemperatur.

– Vores produktprogram i Danmark ville være præcis det samme, uanset om der er krav til overfladetemperaturen i BR15 eller ej. Vores anke er, at når man hæver kravene til randzonetemperaturen, så ødelægger det eksporten. Vi vil gerne udvikle vores produkter så godt som muligt, men med så få krav som muligt, siger adm. direktør i Velfac, Finn Jespersen, som har bedt Ingeniøren oplyse, hvor avisens oplysninger om virksomhedens produkter stammer fra.

Hensyn til eksporten

Energistyrelsen erkender, at hensynet til Velfac har spillet en rolle i forbindelse med det nye bygningsreglement, hvor vinduesgiganten har anført, at danske krav til vinduers indvendige overfladetemperatur vil få andre europæiske lande til at følge trop.

– Dele af den eksportorienterede del af vinduesindustrien har peget på, at hvis overfladetemperatur indgår som muligt krav i den europæiske standard, vil det kunne medføre, at flere lande vil stille krav om overfladetemperaturer, og som muligvis har højere temperaturangivelser end de danske krav. Dette vil kunne holde danske vinduer ude af de respektive landes markeder. Hvis overfladetemperaturkravet fjernes fra bygningsreglementet, vil muligheden for, at andre lande via EU kan stille krav til overfladetemperatur, blive reduceret, har Energistyrelsen skrevet i et svar til Dansk Byggeri.

Relateret indhold