Kortene var givet på forhånd

Anders Mortensen, udvalgsformand i Arbejdsgiverne.
Anders Mortensen, udvalgsformand i Arbejdsgiverne.

Så blev det afgjort. En totalentreprenør fra Salling fik opgaven med at samle Herningsholm erhvervsuddannelser i Herning. Det handler om opførelsen af en ny undervisningsbygning på 4600 kvm, der skal huse HG-uddannelsen. Et byggeri til 55 millioner kroner.

Og ikke et ondt ord om totalentreprenøren, der vandt opgaven. Men jeg vil gerne kritisere spillereglerne.

Et byggeri kræver forskellige håndværk. Bygherren kan udbyde opgaven i de enkelte fag eller vælge en hovedentreprenør, der hyrer sine egne håndværkere, som får en mindre fortjeneste, når entreprenøren har taget sin del af kagen.

Almindelige håndværksfirmaer har ikke mulighed for at byde på opgaven, da de ikke har alle de forskellige kompetencer, som et større byggeri kræver. Opgaven med Herningsholm Erhvervsskole blev udbudt som hovedentreprise i stedet for i mindre fagentrepriser, og på den måde var en væsentlig del af spillereglerne, at kun de store firmaer kunne byde.

Mere omtanke

Man kan ikke bestemme, hvad private bygherrer skal gøre. Men når der er tale om en offentlig bygherre, kan man godt forvente, at de tænker sig lidt mere om.

Byggeriet kunne have givet masser af arbejde til små og mellemstore håndværksvirksomheder. De virksomheder, som er flinkest til at ansætte lærlinge og de virksomheder, som erhvervsskoler som Herningsholm Erhvervsskole netop er afhængige af, når eleverne senere skal ud og finde lærepladser.

Her er det svært at se fornuften i, at en erhvervsskole, der uddanner fremtidens håndværkere og industriarbejdere, forbigår de virksomheder, de selv er afhængige af. Det er jo klart de mindre virksomheder, der tager flest lærlinge. De helt store virksomheder kan eleverne derimod ikke regne med. De tager sjældent et ansvar, når det handler om at uddanne næste generation. Og det er faktisk et problem, når fremskrivninger viser, at der vil mangle 30.000 faglærte om bare fem år.

Man kunne tro, at valget af hovedentrepriser handler om at spare penge. Men en undersøgelse fra Århus Kommune har vist, at det ikke nødvendigvis forholder sig sådan. Her har de erfaret, at de ligefrem sparer 5-10 millioner kroner om året ved at benytte sig af fagentrepriser.

Relateret indhold