Korkgulve dæmper støjniveau og forbedre indeklima i sønderjysk skole

Gulvvirksomheden Timberman har netop leveret 240 kvadratmeter korkgulv til fire klasselokaler på Haderslev Realskole.
Haderslev Realskole dæmper støjniveauet i klassen med bæredygtige korkgulve. Pressefoto.
Haderslev Realskole dæmper støjniveauet i klassen med bæredygtige korkgulve. Pressefoto.

Hvert tiende skolebarn i 0.-3. klasse kan ikke høre, hvad læreren siger. Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriets nationale trivselsmåling. En af årsagerne kan være for meget støj i klassen, hvilket ifølge Dansk Center for Undervisningsmiljø risikerer at lede til både indlæringsvanskeligheder, koncentrationsbesvær og stress.

En af de skoler, der gør noget ved problemet, er Haderslev Realskole, som igennem de sidste fire år har fået lagt støjdæmpende korkgulv fra Timberman ovenpå de gamle linoleumsgulve. Til påske skal skolen lægge yderligere 240 kvadratmeter gulve af kork, og ifølge Ove Bergholt, der er teknisk serviceleder på Haderslev Realskole, har gode erfaringer gjort det naturligt at fortsætte:

– På Haderslev Realskole vil vi gerne skabe et roligt og komfortabelt miljø, hvor det er rart at være for både elever og lærere. I de lokaler, hvor der allerede er korkgulv, oplever vi, at gulvene er med til at mindske støjen fra snakkende elever og skramlende stoleben. Det har haft en positiv effekt på nogle af vores urolige elever, og på baggrund af de gode erfaringer har det således været en naturlig beslutning at lægge det samme gulv i fire af vores andre klasseværelser.

God akustik med kork

Det er gulvkonsulent Peter Szocska, som er indehaver af Szocska Living, der har været med til først at rådgive og efterfølgende lægge gulvet. Han fortæller, at det især var akustik og praktik, som var væsentlige parametre i forhold til valget af gulv:

– Akustikken betyder rigtig meget i arbejds- og undervisningsmiljøer. Mange skoler og institutioner har store rum med hårde flader uden tæpper og bløde møbler, som kan være med til at mindske rumklangen, og lokalerne er derfor ofte plaget af både trinstøj fra sko og generel rumstøj. Korkkernen i gulvet bevirker, at lydniveauet i rum med korkgulve kan reduceres markant med helt op til 20 dB, forklarer han og fortsætter:

– Wicanders HydroCork er desuden vandresistent og har samme slidstyrke og minimale vedligeholdelse som linoleum. Eleverne kan således uden problemer vade direkte ind med våde og beskidte støvler, hvilket gør gulvet særdeles velegnet til skoler. Det gode ved korkgulvene er desuden, at de kun har en tykkelse på seks millimeter, og de kan derfor lægges direkte ovenpå det eksisterende gulv. Det kræver kun én dag, hvor eleverne er på udflugt ud af huset, og så kan det være færdigt, når de møder om morgenen dagen efter. På den måde kan skolen fungere optimalt uden længere perioder med afspærrede lokaler.

Bæredygtigt materiale

Haderslev Realskoles korkgulv er et Wicanders HydroCork med en overflade i phthalatfri vinyl, der ligner træ til forveksling. Det skes millimeter tykke gulv har en kerne bestående af 2,7 millimeter vandresistent kork. Her spiller korken en væsentlig rolle i forhold til gulvets akustiske og bæredygtige egenskaber.

– Kork er et unikt og bæredygtigt naturmateriale med helt utrolige egenskaber. Korkproduktionen er bæredygtig, og hele materialet kan genanvendes, så det er virkelig en miljøvenlig proces hele vejen igennem. Hemmeligheden ligger i korkens cellestruktur, der ligner biernes honningceller, hvor hver celle har lyd- og varmeisolerende egenskaber samt affjedring. Disse egenskaber bliver overført til vores Wicanders-korkgulve, forklarer Poul Kristensen, der er salgskonsulent hos Timberman.

Korken, som anvendes i alle Wicanders-gulvene, stammer fra barken på de op til 200 år gamle korkege, der vokser i korkskoven Montado i Portugal. Når korken er høstet, vokser et nyt lag korkbark ud, og efter ni år er korken klar til at blive høstet igen. Korktræet er således en vedvarende og bæredygtig ressource.

Relateret indhold