Kommuner mangler viden om nedrivning

Dansk Byggeri anklager landets kommuner for at tilsidesætte miljø- og sunhedshensyn i forbindelse med nedrivningsopgaver.
Nedrivningsopgaver kræver korrekt håndtering af meterialerne, da de kan indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Arkivfoto: Niels Johan Juel Jensen.
Nedrivningsopgaver kræver korrekt håndtering af meterialerne, da de kan indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Arkivfoto: Niels Johan Juel Jensen.

Rambøll har på foranledning af Dansk Byggeri udarbejdet en rapport, der stiller skarpt på de nedrivningsopgaver, der er udført af landets kommuner. Rapporten viser, at kun et fåtal af kommunerne har været i stand til at dokumentere, at deres nedrivninger er foregået med korrekt håndtering af flere farlige miljøgifte, som sættes i forbindelse med flere hundrede tilfælde af kræft hvert år.

Det drejer sig eksempelvis om et af verdens 12 farligste miljøgifte, PCB, som, sammen med blandt andet asbest og bly, angiveligt er blevet ledt ud i jorden i de danske kommuner. Og ifølge rapporten er det noget, der fortsat sker – endda for penge fra den indsatspulje, som staten bevilligede til opprioritering af det fysiske miljø i landdistrikter i 2009, lyder kritikken fra Dansk Byggeri.

– Det kom bag på os, at stort set ingen af vores medlemmer vandt nogle af kommunernes nedrivningsudbud, da vi ved, at der blev stillet miljømæssige krav til bevillingerne fra Indenrigs- og Socialministeriets side, før midlerne blev fordelt ud til kommunerne, siger formanden for Nedrivningssektionen i Dansk Byggeri,Thomas Kingo, i en pressemeddelelse.

Ønsker indgriben

Dansk Byggeri pointerer, at Nedrivningssektionens medlemmer alle arbejder i overensstemmelse med de lovmæssige krav, men det betyder paradoksalt nok, at de ingen opgaver vinder. Primært fordi korrekt nedrivning uden udledning af giftige stoffer tager længere tid og derfor også koster mere at få udført.

– Det virker fuldstændig ubegribeligt, at kommunerne bestiller nedrivning for hundrede af millioner kroner, der direkte forårsager udledning af giftstoffer som PCB, bly og asbest. Jeg håber på politisk indgriben nu. Bliver det her ved, efterlader vi jo en ren miljøbombe til næste generation, og jeg tror, at alle er interesserede i at undgå, at mennesker bliver alvorligt syge, siger Thomas Kingo.

Mangler viden

Den netop offentliggjorte rapport bygger på spørgeskemaundersøgelser og aktindsigter samt screeninger i 39 af landets kommuner, som har fået tildelt midler fra indsatspuljen. Rapporten konkluderer, at der mangler dokumentation for, om nedrivningerne lever op til de miljømæssige krav, som Indenrigs- og Socialministeriet har stillet til kommunerne i forbindelse med bevillingen.

– Ifølge rapporten tyder meget på, at kommunerne mangler viden om de miljømæssige krav, der stilles til nedrivning og ressourcer til udførsel af kontrol med den praktiske udførelse og den tilhørende dokumentation for korrekt affaldshåndtering. Derfor har vi i Nedrivningssektionen i Dansk Byggeri forslået Miljøstyrelsen at skabe et videncenter, så der ikke igen kommer til at ske giftig nedrivning for offentlige midler, som følge af uvidenhed. Millioner af kroner i indsatspulje nummer to er lige om hjørnet, slutter Thomas Kingo.

Relateret indhold