Kollapstruede højhuse: Boligselskab indkalder til “helt usædvanligt” møde

Projekteringen af de nedslidte og kollapstruede Bellahøjhuse bør fortsætte trods lokal modstand, lyder det fra boligselskabet SAB, der ønsker sikkerhed frem for alt trods kommende huslejestigninger.
Bellehøjhusene er opført i årene 1950-1956. I 2021 opdagede ingeniører konstruktionsfejl i flere af bygningerne, der er 8-10 etager høje. Foto: SAB
Bellehøjhusene er opført i årene 1950-1956. I 2021 opdagede ingeniører konstruktionsfejl i flere af bygningerne, der er 8-10 etager høje. Foto: SAB

Boligselskabet Samvirkende Boligselskaber (SAB) har ganske usædvanligt indkaldt selskabets øverste myndighed – de 192 medlemmer af repræsentantskabet – til ekstraordinært repræsentantskabsmøde allerede om to uger, d. 30. august. På mødet er der kun en ting på dagsordenen: De nedslidte og kollapstruede Bellahøjhuse.

Helt tilbage i efteråret 2021 fandt man ud af, at der har været fejl i de oprindelige beregninger af stabiliteten i fem af de op til ti etagers høje bygninger.

Bellahøjhusene består af meget forskellige typer bygninger og er ejet af fire forskellige boligorganisationer: AAB, fsb, SAB og Boligselskabet AKB. SAB ejer ti af områdets bygninger med i alt 487 boliger.

Påbud fra kommunen

Det er undersøgelser i forbindelse med en i forvejen omfattende renovering, der har vist, at der er fejl i de oprindelige beregninger af stabiliteten i tre af de ti bygninger, som SAB ejer i boligområdet. Konstruktionsfejlene betyder, at bygningerne i værste fald kan kollapse under særlige vindforhold.

Det har betydet påbud fra kommunen og krav om at få bygningerne renoveret asap. Genopretningen af sikkerheden kan blive dyr affære og vil påvirke huslejerne, hvilket har skabt modstand lokalt.

Men der er ingen vej udenom – sikkerheden går forud, mener boligselskabet SAB og KAB, der administrerer Bellahøjhusene.

Fortsæt projekteringen

Beslutningen om at indkalde til det ekstraordinære møde er truffet på baggrund af, at den lokale boligafdeling har besluttet at stoppe projekteringen af den nuværende helhedsplan.

Men husene er nedslidte og kollapstruede, og bestyrelsen for SAB ønsker at fortsætte projekteringen og først tage endeligt stilling til projektet, når der næste år er indhentet tilbud og endelige priser på projektet.

Formanden for SAB, John B. Sørensen, kalder indkaldelsen for helt usædvanlig men nødvendig.

– Vi mener ikke, at der er realistiske eller ansvarlige alternativer til den nuværende helhedsplan. Vi arbejder under påbud fra kommunen og bygningerne har alvorlige sikkerhedsmangler, der skal udbedres hurtigst muligt. Derfor giver det ikke mening at stoppe midt i vadestedet for at finde en ny retning, siger han og tilføjer:

– Jeg ved, at mange beboere er bekymrede for, om huslejen vil stige voldsomt, og vi vil gøre vores yderste for at begrænse stigningerne så meget som muligt. Men desværre er der ingen vej uden om markante stigninger, når man skal igennem så store renoveringer. Og uanset om man stopper den nuværende plan eller ej, så skal husene gøres sikre at bo i, siger John B. Sørensen.

Fortsætter projekteringen, forventes renoveringen af SAB’s huse at gå i gang i 2025 og blive afsluttet i 2029.

Relateret indhold