Københavns grimmeste bygning’ er Årets kontorbyggeri 2022

Nohrcon har netop overrakt prisen til teamet bag transformationen af DSB's gamle godsbanehotel til det moderne kontorhus, KB32 - en omfattende transformation i tidens genbrugsånd.
Vinderne af 'Årets Kontorbyggeri 2022'.
Vinderne af 'Årets Kontorbyggeri 2022'.

Kontorbyggeriet er kommet i fokus de senere år.

Blandt andet fordi, at generelt mange bruger en stor del af deres voksne liv i kontorbyggerier, hvorfor det er svært at overvurdere, hvor stor betydning det fysiske arbejdsmiljø har på trivsel og et velfungerende samfund. Men også Covid19-pandemien har sat tydelige spor på både medarbejderes mentale sundhed og ændret, hvordan vi arbejder, herunder mere hybridarbejde.

For tredje år i træk kårer Nohrcon Årets kontorbyggeri for netop at sætte fokus på nogle af de projekter, der er med til at hæve barren for fremtidens kontormiljø – til inspiration for andre.

Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

En offentlig afstemning og en fagjury har nu fundet vinderen – det moderne kontorhus, KB32, på Kalvebod Brygge i København V – som huser begejstrede medarbejdere fra Rigsarkivet og Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Café. Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Café. Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Projektet vinder foran KAB-Huset, København SV, og Omega Company House, Aarhus N, og fagjuryen begrunder:

– Et helt unikt kontorbyggeri indefra og ud, der demonstrerer hvor stort et potentiale, der ligger i at transformere den eksisterende bygningsmasse. Gennemarbejdede planer og kvaliteterne i det oprindelige råhus skaber optimale arbejds- og dagslysforhold for alle brugere og giver en unik arkitektonisk oplevelse.

– Gennemført kontorrenovering. Respekterer den oprindelige ejendom.

– Transformationen af Københavns grimmeste bygning til en enkel, stilren, tidløs kontorbygning er bemærkelsesværdig.

Skrællet ned for at kunne funkle igen

Efter at DSB’s gamle 28.000 m2 store og 180 meter lange godsbanehotel fra 1967 blev købt af Genesta Property Nordic, har bygningen været gennem en omfattende transformation:

Venteområde. Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Venteområde. Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Den blev skrællet ned til kun, at råhuset var tilbage, så de fysiske rammer kunne iscenesættes og funkle på ny. Resultatet er ‘KB32’ – et moderne, åbent 5-etagers domicil, der i dag deles af Rigsarkivet og Poul Schmith/Kammeradvokaten, som har været involveret i indretningen af domicilet med plads til ca. 1.000 medarbejdere.

Multifunktionel indretning, masser af dagslys og gedigne kvalitetsmaterialer sikrer en indbydende og langtidsholdbar løsning, som til fulde demonstrerer potentialet i genanvendelse af et ellers nedslidt byggeri, der på toppen prydes af en stor tagterrasse.

Tagterrasse. Foto: Poul Schmith/Kammeradvokaten.
Tagterrasse. Foto: Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Facaden på den gamle bygning har med sin brutalistiske stil været genstand for debat. Der har på trods af kritikken været fokus på at bevare bygningens industrielle udtryk, men med en væsentlig opgradering til nutidens behov.

Den nye facade er faktisk inspireret af arkitekt Ole Hagens oprindelige design fra 1967, som med tiden var blevet ændret til ukendelighed. Indvendigt er der moderne kontormiljøer og mødefaciliteter, der understøtter nye måder at arbejde på – både virtuelt og fysisk. Vidensdeling har været et centralt element i indretningen – loungeområder, uformelle mødelokaler og mini-biblioteker.

Teamet bag det vindende projekt er Genesta Property Nordic (bygherre), Vilhelm Lauritzen Arkitekter (arkitekt), Erik Pedersen Råd. Civilingeniører (ingeniør), SN Consult (entreprenør – fagentreprise), Laika Rumdesign, JJW Arkitekter (indretning), Revco Property Development (projektudvikling).

Relateret indhold