Kæmpe potentiale i 20 års data om dansk byggeri

1. juli blev udvikling og drift af Byggeriets Evaluerings Center overdraget til til BUILD, Aalborg Universitet. I samme forbindelse skifter centeret navn til Byggeevaluering.dk.
Aalborg Universitet har netop overtaget en pokkers masse byggedata, som man ønsker skal komme branchen til gavn. Foto: Colourbox.
Aalborg Universitet har netop overtaget en pokkers masse byggedata, som man ønsker skal komme branchen til gavn. Foto: Colourbox.

Det snart 20 år gamle Byggeriets Evaluerings Center er ikke mere. I Første skridt i den langsomme nedlukning af centret er nu udført, og i stedet er opstået Byggeevaluering.dk. Det er sket efter Aalborg Universitet i form af SBi har overtaget opgaverne.

Men hvilken form tager Byggeevaluering.dk så i givet fald? Jo ifølge AAU vil man arbejde med forskellige evalueringskoncepter, der alle er udviklet med det specifikke formål at højne kvaliteten i det byggede miljø til gavn for både bygherrer, rådgivere, entreprenører og selvfølgelig brugerne.

Byggeevaluering.dk skal være med til minimere konflikter og forbedre byggeprocessen, lyder det. Og dette ønskes gennemført via fire forskellige evalueringsværktøjer: Byggerating, byggedialog, brugertilfredshedsmåling og procesevaluering.

­­- Hidtil har evalueringerne fokuseret på fire områder: Tidsfrister, mangler, arbejdsmiljø og kundetilfredshed. I løbet af det næste halve år vil vi gerne udvide disse fire områder til også at omfatte bæredygtighed, siger seniorforsker Kim Haugbølle, Build AAU og uddyber:

– Vi vil blandt andet gerne vide mere om, i hvilket omfang virksomhederne og projekterne anvender forskellige typer af certificeringsordninger, den nye frivillige bæredygtighedsklasse, passivhusbyggeri med videre. Desuden vil vi også gerne bidrage til at reducere ressourceforbruget på byggepladsen ved at lade eksempelvis mængden af byggeaffald indgå i evalueringsværktøjet Byggerating, forklarer han.

Relateret indhold