Jacob sikrer Gudenåens rene vand

En eminent rådgiver, der tør udfordre bygherre med skæve løsninger - projektingeniør Jacob Kiel Thomsen fra Niras er den tredje i rækken af nominerede til titlen som Årets Unge Rådgiver 2022
Først tømrer og så ingeniør, Jacob Kiel Thomsen kombinerer den praktiske forståelse med den ingeniørtekniske verden
Først tømrer og så ingeniør, Jacob Kiel Thomsen kombinerer den praktiske forståelse med den ingeniørtekniske verden

Årets Unge FRI-rådgiver

  • Siden 2009 har Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI hvert år kåret årets unge FRI-rådgiver.
  • En rådgivende ingeniør på max 35 år, der er ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats. Det er de unge rådgiveres ledere, der indstiller dem, og et udvalg i FRI’s bestyrelse, der udvælger de fem finalister i konkurrencen om årets pris.
  • Alle fem finalister indstilles til den europæiske konkurrence EFCA Future Leader of the Year, og vinderen får desuden sponsoreret et undervisningsforløb, der kvalificerer til FIDICS Future Leaders Management Certificate.
  • Kåringen af Årets unge Fri-rådgiver 2022 finder sted torsdag 3. marts kl. 16:30, og Dagens Byggeri præsenterer finalisterne i ugen op til.

Overløb fra kloakker og rensningsanlæg er en af kilderne til forurening af vandløb, søer og hav over det ganske land. Danmarks længste vandløb går heller ikke fri.

I Hedensted har man derfor i et forsøg på at forbedre miljøtilstanden i Gudenåen planlagt en separatkloakering af et større opland på ca. 28 ha i byen Tørring. Et område tæt på åens udspring, hvor separeringen skal minimere overløbsmængderne fra byens renseanlæg.

Samtidig nedlægges flere overløbsbygværker i systemet til Gudenåen.

Det er Hedensted Spildevand, der står for det omfattende projekt med separatkloakering på fem etaper, løbende fra 2020-2025. Projektet indeholder også to større forsinkelsesbassiner samt omfattende myndighedsarbejde både i forhold til spildevandsplantillæg og udledningstilladelse.

Det kompliceres af, at anlægsarbejdet bliver udført samtidig med, at randbetingelser løbende afklares.

Læs også: Aske er et kommende fyrtårn i den cirkulære økonomi

Men resultatet bliver et robust regn- og spildevandssystem med mindre driftsomkostninger til Hedensted Spildevand. Derudover er det nye system klimasikret, hvilket sikrer borgerne i området imod oversvømmelser.

Ved Tørring bliver et 26 ha stort opland kloaksepareret for at undgå overløb med forurenet vand til Gudenåen.
Ved Tørring bliver et 26 ha stort opland kloaksepareret for at undgå overløb med forurenet vand til Gudenåen.

Jacob Kiel Thomsen er 29 år og en af fem nominerede til titlen som Årets Unge Rådgiver 2022, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, står bag. Han er projektingeniør hos Niras i Aalborg og er nomineret for sit arbejde med separatkloakeringen i Tørring for Hedensted Spildevand.

Han har stået står for koordineringen mellem bygherre, entreprenør og nødvendige myndigheder, herunder afholdelse af rettidige møder, ansøgninger mm.

Har altid øje for nye veje i projektet

– Jacob leder ikke bare projekter, han er samtidig en eminent rådgiver og tør udfordre bygherre med skæve løsninger. Det er en helt særlig evne så tidligt i karrieren, fortæller Morten Hass Rasmussen, der er afdelingsleder og Jacobs daglige leder samt Jesper Zygmunt Christensen der er forretningschef hos Niras.

De bemærker, at Jacob med sin baggrund som tømrer især er god til at kombinere den praktiske forståelse med den ingeniørtekniske verden.

Læs også: Cindy sætter grøn strøm til New Jersey

– Det viser sig ved, at Jacob altid har øje for nye veje i projektet og er eminent til at udfordre kunden til at finde alternative løsninger, som er enten smartere eller billigere. Løsninger, som hverken kunden eller myndigheden umiddelbart selv havde overvejet.

– Allerede i starten af sin karriere udviser Jacob et stort lederpotentiale ved at styre projekter i alle størrelser med et overblik og en kontrol, som sjældent ses lignende i så ung en alder,

Et naturtalent med blik for simple, men stærke løsninger

– Nogle rådgivere når aldrig til det, som Jacob bare kan. Han løser problemerne med det udgangspunkt, at det er et fælles projekt, som skal løses i fællesskab. Han påtager sig mere, end bare det der er hans eget ansvar, lyder skudsmålet fra Jesper Mau Kristiansen, der er projektchef hos kunden Hedensted Spildevand.

Han fortæller, at man i Tørring arbejder med en relativ kompleks separatkloakering. De finder mange ting i jorden, som de ikke kendte til i forvejen. Derfor har de brug for en rådgiver, der er hurtig på tæerne og tænker kreativt, når tingene ikke ser ud, som forventet.

– Det er præcis dér, at Jacob er god. Han er løsningsorienteret med blik for simple, men stærke, tekniske løsninger, slutter Jesper Mau Kristiansen.

Læs mere om konkurrencen Årets Unge FRI-rådgiver 2022.

Relateret indhold