Island er et hot-spot for danske byggefirmaer

IdealCombi, Aarsleff og Munck har alle godt gang i forretninger på vulkanøen.
Det boomer i islandsk byggeri, og danske virksomheder opfordres til at gøre deres hoser grønne på vulkanøen. Foto: IdealCombi.
Det boomer i islandsk byggeri, og danske virksomheder opfordres til at gøre deres hoser grønne på vulkanøen. Foto: IdealCombi.

Der bliver bygget som aldrig før på Island.

Og det har flere danske virksomheder fundet ud af at vinde på. Senest vinduesproducenten IdealCombi i Thy, som nu skal levere cirka 500 vindueselementer i produktserien Frame IC til til et lejlighedskompleks på Bjarkarholt i Mosfellsbær. Det gælder den første af tre etaper.

– Det er vinduernes størrelse kombineret med vejrforhold og holdbarhed ved kraftig vindbelastning, som vores kunder har lagt vægt på, siger Claus Winther fra Idealcombi.

Genrejsning

Byggeriet i Island var om muligt gået endnu mere i stå end i Danmark efter krisen.

På vulkanøen devaluerede man kronen og lukkede sin økonomi, hvad der gjorde import markant dyrere, deriblandt byggematerialer. Men med en satsning på en mere højteknologisk fiskeindustri, hvor man har oplevet en stigende indtjening pr. ton og en massiv satsning på turister (2.2 millioner besøgende i Island i 2017 mod godt 300.000 indbyggere) er det lykkes at vende skuden og få gang i økonomien igen – til glæde for de danske entreprenører og leverandører.

– Det koger og bobler heroppe lige nu. Der er masser af muligheder, siger Andreas Vestergaard, som er souschef på den Danske Ambassade i Reykjavik – og ansvarlig det danske eksportråd i Island.

– Vi hjælper gerne folk ind på markedet, og islændingene har lange traditioner for at handle med danskere, så det er muligt at komme i gang, siger han.

Tredobling på ét år

Hos Dansk Byggeri viser flere af medlemsvirksomhederne også tegn på at tjene gode penge.

Tal fra organisationen viser, at der er tale om mere end en tredobling af omsætningen på Island i det såkaldte “Netværk af danske projekteksportører” på kun et år – fra 410 millioner kroner i 2016 til 1,3 milliarder kroner i 2017. Netværket tæller 10 virksomheder; Arkil A/S, Arkil Fundering A/S, Bladt Industries A/S, DEKO Partitions ltd, Krüger A/S, Munck Group A/S, Rohde Nielsen A/S, Xergi A/S, Züblin A/S og Aarsleff A/S og forventningerne til de kommende år er fortsat store.

Aarsleff A/S, Danmarks største entreprenørvirksomhed, er med i netværket, og her har man stor succes med datterselskabet Istak, der i dag er et af Islands største entreprenørfirmaer.

– Vi har været heldige at overtage et selskab på det rigtige tidspunkt netop som den islandske økonomi kommer os i møde, siger direktør Ebbe Iversen fra Aarsleff A/S.

– Der har været behov for udvikling af byggerier til særligt turisterhvervet, men vi har også bygget alt både infrastruktur, nye skoler og svømmehaller og andre offentlige bygninger, fortæller han.

Ístak har Aarsleff har desuden arbejdet på en række udvidelser af Keflavik Internationale Lufthavn, som påregner at nå 10 millioner passagerer i 2018.

Håber på flere døtre

Hos brancheorganisationen håber man, at flere danskere vil gøre deres tilstedeværelse gældende i Island, og de har et godt råd til virksomhederne.

– En række danske virksomheder har gennem de seneste år etableret datterselskaber i Island. Og tallene tyder på, at egentlig tilstedeværelse i Island er afgørende for at kunne skabe vækst og beskæftigelse, siger international chef Henriette Thuen, Dansk Byggeri.

Relateret indhold