Indeklima-nørder vil øge komforten i klasseværelserne

Parringen af objektive målinger af temperatur, lyd og CO2 med skoleelevernes oplevelse af indeklimaet skal styrke både indlæringen og skolebygningernes sundhed.
De to ingeniører fra DTU Kenneth Jakobsen (tv.) og Søren Andersen og resten af Climaid-holdet er udover Urbantech-deltagere også med i Realdanias "Skolernes indeklima". Foto: Hans-Henrik Lærke.
De to ingeniører fra DTU Kenneth Jakobsen (tv.) og Søren Andersen og resten af Climaid-holdet er udover Urbantech-deltagere også med i Realdanias "Skolernes indeklima". Foto: Hans-Henrik Lærke.

Om Urbantech

  • Urbantech-programmet løber over i alt tre år og inviterer hvert år udvalgte startups fra urban tech-feltet med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumne-program. Både danske og udenlandske teknologi-startups kan ansøge om at være med. Det er anden gang, en række startups bliver udvalgt. Første gang var i sommeren 2019. BLOXHUB bliver den samlende venue for alle fysiske events, men grundet COVID-19 vil store dele af programmet i 2020 afholdes virtuelt.
  • Urbantech er grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningen Realdania og Industriens Fond. Programmet faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center og Amazon Web Services. Rainmaking driver og faciliterer programmet.

Godt indeklima giver gode vilkår for at præstere bedre. Det gør sig eksempelvis gældende på landets skoler, som den seks mand store danske start-up-virksomhed Climaid har specialiseret sig i.

– Vi er indeklima-nørder, og vi forstår at analysere data, siger Søren Andersen, der beskriver sig selv som teknikeren i Climaid.

De egenskaber har iværksætterne rig mulighed for at sætte i spil sammen med partnerne Ewii og Velux i dette års udgave af acceleratorprogrammet Urbantech.

Deres produkt, Climaid Insight, er et videnscenter og dialogværktøj, der samler bygningsdata, analyserer og formidler det, så det er til at forstå.

– Vi kigger ikke kun på temperaturen, fugtigheden og luftkvaliteten i et rum, men også på oplevelsen af at opholde sig i det. Det gør vi ved hjælp af vores app, hvor brugerne kan fortælle, hvordan det er at være i rummet: er det for varmt, koldt eller lignende, fortæller Søren Andersen.

Netop brugernes oplevelse er Climaids ‘claim to fame’.

Vil skabe overblik i junglen

Virksomheden er stærke på software, mens hardwaren-delen, altså udvikling af sensorer, overlades til andre firmaer. De danske iværksættere har dog sørget for, at Climaid Insight kan kobles på alle mulige eksisterende sensorer. Herfra består opgaven i at omsætte målingerne af temperatur, relativ luftfugtighed, CO2, vuc, partikler, lys og lyd til brugbar viden.

– Kommunikationen fra sensor til database kan være en jungle, fortæller direktør i Climaid Kenneth Jakobsen og tilføjer:

– Vores app stiller en diagnose for lokalet og giver derefter en anbefaling til forbedringer af indeklimaet. Det vil sige, at eleverne betjener en app, mens skolens driftsfolk får en graf og andre brugbare redskaber.

Alle indsamlede data kan via Climaid Insight printes ud i en rapport med både objektive og subjektive målinger.

– Vi ønsker at aktivere eleverne til at skabe et godt indeklima. På skolerne er det ikke sikkert, at driftsfolkene kender det oplevede miljø, mens eleverne, der oplever miljøet, ikke kender til driften af skolen, siger Søren Andersen.

Forlænger skolernes levetid

Med tiden håber Climaid at udvikle et værktøj, der kan forudsige indeklimaets udvikling, inden elever eller andre brugere oplever forringet luft, fugt eller andre gener.

I første ombæring er Climaid Insight dog et indspark til optimering af skolebygninger, der ikke nødvendigvis skal nybygges eller gennemrenoveres for at fungere som skole.

– Det handler om at holde materialerne og skolebygningerne i gang og holde dem sunde, så de kan bruges igen og igen, siger Kenneth Jakobsen.

Relateret indhold