Hos tømrervirksomheden Hustømrerne, der beskæftiger cirka 250 medarbejdere i afdelinger i Aarhus, Aalborg, Aabenraa, Kolding og Odense, har den grønne omstilling bragt flere ordrer ind. Og den tendens vil forventeligt fortsætte.
Flere af opgaverne kommer fra bygherrer, der kræver en vis andel lærlinge. Her er det en fordel for tømrervirksomheden at have et samarbejde med organisationen High Five, der assisterer virksomheder med at etablere job og uddannelsespladser til unge, der er i fare for marginalisering på grund af kriminalitet.
– Den grønne omstilling er helt sikkert med til at give os flere opgaver. Lige nu er vi cirka 65 mand i Aalborg-afdelingen, men da vi ser ind i en ordretilgang, forventer jeg, at vi øger vores bemanding med fem-ti mand næste år. Så vi fortsætter helt sikkert også med at skulle rekruttere lærlinge – både med og uden pletter på straffeattesten, fortæller regionschef i Nord, Frederik Sommerdahl Fyllgraf.
Læs også: Otte tiltag kan bringe den grønne omstilling til næste niveau
Han forklarer videre, at antallet af lærlinge er afgørende for, at Hustømrerne hiver visse opgaver i land:
– Hvis vi skal vinde en opgave for en boligforening eller det offentlige, stilles der krav om, at ti eller femten procent af mandetimerne i opgaven udføres af personer under uddannelse. Så det at tage et socialt ansvar og sikre lærlingepladser smitter også af på den økonomiske bundlinje.
Tænker social ansvarlighed ind i driften
Det fortæller han bl.a. om i udgivelsen ‘Grøn omstilling og flere i arbejde’, som videnshuset Cabi har udgivet. Her har Cabi spurgt seks virksomheder fra vidt forskellige brancher om, hvordan de kobler opgaver afledt af den grønne omstilling sammen med inklusion af mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.
Blandt de seks virksomheder, der løser grønne opgaver og samtidig skaber job til mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet, er ud over Hustømrerne også Anlægsgartner Gottlieb fra Skibby ved Frederikssund, der tænker social ansvarlighed ind i driften. Her er mellem 15 og 20 % af medarbejderstaben hentet blandt grupper, der er eller har været på kanten af arbejdsmarkedet.
Masser af grønne opgaver
Men hvilke jobs er det, medarbejdere fra kanten af arbejdsmarkedet – dem der har truffet dårlige valgt tidligt i livet og dem der ikke kan arbejde fuld tid på grund af f.eks. stress, en rygskade eller anden sygdom – kan løse, der booster den grønne omstilling?
Det giver publikationen flere bud på, og listen over grønne opgaver, der kan løses i bygge- og anlægsbranchen, er lang og langt fra udtømt:
– Affaldshåndtering på byggepladsen, ved nedbrydning, på kontoret eller som del af facility service og ejendomsdrift.
– Backup til grønne fagspecialister, som får frigivet værdifuld arbejdstid hvis de får hjælp til f.eks.:
– Klargøring af stikkontakter til opsætning af elektriker ifm. typehusproduktion
– Klargøring af værktøj og varevogne for elektrikere, vvs’ere eller tømrere
– Ufaglærte opgaver inden for jord og beton, jern og metal, kabel, byggeri, asfalt etc.
– Registrering, sortering, rensning, klargøring og kvalitetssikring af restprodukter i produktionen
– Klargøring af materialer og udtjente/kasserede produkter til genanvendelse eller salg
– Reparation, service og istandsættelse af f.eks. it-udstyr, værktøj, biler m.v.
– Behandling af nedbrydningsaffald og dokumentation ift. miljøkrav
– Afhentning, håndtering, registrering og dokumentation af affald
– Fjernelse af puds fra brugte mursten og pakke dem til genbrug
– Administrative opgaver ifm. virksomhedens bæredygtighedsarbejde
– Planlægning og optimering af virksomhedens drift, forbrug i bygninger, transport og indkøb.
– Reduktion af materiale-, energi- eller vandforbrug, grønne ‘vicevært-opgaver’, f.eks. tænd og sluk-opgaver samt adfærdsnudging
– Beskyttelse af biodiversitet