Det sidste halvandet år har pilen peget i én retning – ned. Antallet af ledige lokaler til lager, logistik, produktion og værksteder er nærmest styrtdykket i Aarhus og det øvrige Østjylland, melder Ejendomstorvet.dk, en af landets største portaler for erhvervslokaler.
Ja, rent faktisk har portalen aldrig oplevet så få udbudte kvadratmeter som nu.
– For et halvt år siden var udbuddet af lagerlokaler i de 11 østjyske kommuner det laveste, vi nogensinde havde registreret i de næsten 20 år, vi har ejendomsdata for. Dengang var 173.000 kvadratmeter udbudt til leje eller salg, men siden er udbuddet faldet med yderligere en tredjedel til knap 111.000 kvadratmeter – et dyk på 60 procent på halvandet år, siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.
– For at sætte tingene i perspektiv var udbuddet i 2011, i kølvandet på finanskrisen, oppe at runde 1 mio. kvadratmeter, tilføjer han.
Med det kraftige dyk i udbudte kvadratmeter på Ejendomstorvet.dk svarer det aktuelle udbud i Østjylland blot til 0,9 procent af de samlede arealer i området. Det er samtidig en af de laveste procenter i landet og markant under landsgennemsnittet på 1,4 procent.
For lidt nybyggeri
Blandt erhvervsmæglerne gives der flere årsager til den aktuelle lavvande for lagerlokalerne.
Fælles er, at de få udbudte kvadratmetre afspejler et stærkt stigende behov for den slags faciliteter. Både i kraft af stadigt stigende beskæftigelse, samtidig er flere virksomheder begyndt at sikre sig mod forsinkelser i de internationale forsyningskæder.
– Der er ikke blevet bygget tilstrækkeligt, og efter coronaforløbet har en del virksomheder villet sikre sig mere lagerplads, fordi de har oplevet, at varer sad fast i udlandet. Både branchemæssigt og kommunemæssigt er efterspørgslen bred, men der er størst interesse for at ligge tæt på motorvejene, fortæller Mads Bjerrum Christensen, industrichef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
En pukkel af efterspørgsel
Endnu en forklaring på de få ledige lokaler er stigende e-handel.
– Op gennem coronakrisen med nedlukninger så vi en eksplosiv stigning i nethandel, og det gav stor efterspørgsel på lokaler til lager og logistik i hele Østjylland. Efterspørgslen har længe været større end udbuddet, så selv om corona er overstået, er der stadig en pukkel af efterspørgsel – og den vil nok blive skubbet foran os nogle kvartaler endnu, mener Steen Storgaard Møller, partner hos Nordicals Aarhus.
Der bliver dog også bygget nyt i Østjylland, påpeger en tredje erhvervsmægler.
– I år har vi blandt andet formidlet, at en stor svensk investor overtager to igangværende byggerier ved Horsens på i alt mere end 60.000 kvadratmeter. Begge ejendomme står klar – lidt tidsmæssigt forskudt – senere i år, og de er på forhånd lejet ud til DKI Logistics, der driver logistikcentre og lagerfaciliteter flere steder i landet. Men selv om vi mærker øget interesse fra investorer, er der stadig brug for at bygge nye lager- og logistikejendomme, siger Anders Holm, partner i Colliers International i Aarhus.
I øjeblikket har Ejendomstorvet.dk et udbud på lidt over 8.200 lejemål og ejendomme over hele landet, og 952 af dem er lokaler til lager og logistik.
Heraf ligger 146 i Østjylland, flest i Aarhus Kommune med 56. Derefter følger Randers med 22 lokaler, Horsens med 18, Silkeborg med 13 og Hedensted med 10 lokaler.