Henning Larsen vinder Vejlands Kvarter

Tre 'landsbyer' omkranset af natur og med hver deres lokale gadekær skal udgøre det kommende Vejlands Kvarter på Amager i København. Det foreslår et team anført af arkitektfirma Henning Larsen Architects, som i dag har vundet arkitektkonkurrencen.
Træ vil blive byggeriets gennemgående materiale med facader af forskellige materialer, som for eksempel genbrugsmaterialer og begrønnede facader. Visualisering: Henning Larsen Architects.
Træ vil blive byggeriets gennemgående materiale med facader af forskellige materialer, som for eksempel genbrugsmaterialer og begrønnede facader. Visualisering: Henning Larsen Architects.

Vejlands kvarter

  • Med Københavns Kommunes budgetaftale for 2019 blev det vedtaget at sætte gang i udviklingen af Vejlands Kvarter.
  • Konkurrenceområde: Vejlands Kvarter ca. 181.000 m2. Samlet byggeret: ca. 219.000 m2 etageareal, hvoraf boliger og parkering udgør ca.199.000 m2 etageareal m2.
  • Detailhandel, naturformidlingscenter m.v.: ca. 3.000 m2 etageareal.
  • Kommunale institutioner, som skole og daginstitution: ca. 17.000 m2 etageareal.
  • Minimum 6,3 hektar friholdes til natur og friareal (ca. 63.000 m2).
  • Juni 2020 forventes et lokalplanforslag fremlagt til politisk godkendelse. Herfter følger en offentlig høring, inden en endelig plan kan vedtages.

Den nye Fælledby skal ligge midt i naturen ved Amager Fælled tæt på Ørestad og metroforbindelse, og i det område, hvor der i dag er et vandrerhjem. Visionen er, at københavnere, unge som gamle, kan få mulighed for at bo i et bæredygtigt byggeri, tæt på naturen med moderne gadekær, lokal skole, plejehjem, daginstitution, fælleshuse og et naturformidlingscenter, der kan skabe fællesskab om naturen.

For at gøre vision til virkelighed udskrev By & Havn og PensionDanmark i sommer en arkitektkonkurrence. Fem arkitektteams har deltaget i konkurrencen om en masterplan for Vejlands Kvarter. Nu er dommerkomitéen blevet enige om at pege på forslaget ‘Fælledby’ som vinder af arkitektkonkurrencen.

Bag forslaget står et team af Henning Larsen Architects med ingeniørfirmaet Moe som underrådgivere.

En landsby i hovedstaden

Forslaget opdeler byområdet i tre nabolag, også kaldet ‘landsbyer’, med gadeforløb, som udfolder sig til en central plads i hvert nabolag. Her er der plads til det lokale fællesskab og mulighed for for eksempel at afholde markedsdage, hvor store som små kan mødes. Mellem de tre landsbyer løber brede naturkiler, som tillader passage for fælledens natur.

Planen for det nye københavnerkvarter genskaber de kvaliteter, som vi kender fra landsbyer omkranset af natur og med et sammentømret lokalt fællesskab – og kombinerer det med byens mangfoldighed, brede aktivitetstilbud, gode offentlige transportmuligheder og de mange andre storbykvaliteter.

– Det er et spændende og nytænkende vinderforslag, der ikke ligner noget, vi har set før i Københavns øvrige bydele. Meldingen fra den forudgående borgerinddragelse var helt klar; der var bekymring for, hvordan vi passer godt på fælledens natur og dyr, samtidig med at det er vores opgave at etablere en ny bydel. Vi har stort fokus på vigtigheden af, at Vejlands Kvarter skal udvikles på fælledens præmisser, siger administrerende direktør i By & Havn Anne Skovbro.

Kvarteret skal skabe boliger til både Københavns børnefamilier, studerende og seniorer, og 25 procent af boligerne bliver almene boliger. Visualisering: Henning Larsen Architects.
Kvarteret skal skabe boliger til både Københavns børnefamilier, studerende og seniorer, og 25 procent af boligerne bliver almene boliger. Visualisering: Henning Larsen Architects.

Det et krav fra By & Havn og PensionDanmark, at alle boliger i bydelen kan bæredygtighedscertificeres. Træ vil blive byggeriets gennemgående materiale med facader af forskellige materialer, som eksempelvis genbrugsmaterialer og begrønnede facader.

Fem værdifulde konkurrenceforslag

Fem teams deltog i arkitektkonkurrencen om at udforme en masterplan for 219.000 kvadratmeter etageareal byggeri, hvor det er et krav, at kun 11,8 hektar af arealet må bebygges. De resterende 6,3 hektar skal være natur og friareal. Alle forslagene har ifølge dommerbetænkningen leveret besvarelser, der viser indgående forståelse for områdets kvaliteter og udfordringer. De har på hver deres måde leveret værdifulde forslag til dommerkomitéens drøftelser om bæredygtighed, træbyggeri, fællesskaber og ikke mindst det at bygge tæt på og i samspil med natur. Ifølge dommerbetænkningen udmærker vinderforslaget sig dog ved at tage “afsæt i en særlig tilgang og med respekt for den eksisterende fælled”.

- Vi ønsker at skabe en god og hensynsfuld overgang mellem det tætte byområde og det store, åbne fælledlandskab, så fælled og by med tiden nærmest bliver flettet sammen og tager hensyn til dyrelivet og styrker den eksisterende natur, siger administrerende direktør i By & Havn Anne Skovbro. Visualisering: Henning Larsen Architects.
– Vi ønsker at skabe en god og hensynsfuld overgang mellem det tætte byområde og det store, åbne fælledlandskab, så fælled og by med tiden nærmest bliver flettet sammen og tager hensyn til dyrelivet og styrker den eksisterende natur, siger administrerende direktør i By & Havn Anne Skovbro. Visualisering: Henning Larsen Architects.

Det vindende team blev kåret ved en reception hos By & Havn i dag, hvor vinderforslagets kvaliteter blev gennemgået. Og det var en glad repræsentant for teamet, som ser store muligheder i det kommende byggeri.

– Med beslutningen om, at man vil bygge på Fælleden, ser vi en forpligtelse til at skabe et sted, hvor mennesket og naturen er i balance. Konkret betyder det, at den nye bydel bliver Københavns første bydel i træ, fuld af naturhabitater, der kan skabe rigere vækstbetingelser for planter og dyr. Med landsbyen som forbillede skaber vi en by, hvor biodiversitet, naturmangfoldighed og aktivt fællesskab sætter rammen for et bæredygtigt liv i pagt med naturen. Byen er udviklet i tæt dialog med biologer, miljøingeniører og andre eksperter, siger Signe Kongebro, partner hos Henning Larsen.

Relateret indhold