Der er netop fundet asbestrester i krybekælderen under Vestre Store Kapel på Vestre Kirkegård. Forureningen er konstateret i forbindelse med en renovering af kontorfaciliteterne i kapellet, hvor det har været nødvendigt blandt andet at kigge på varmerørene i kælderen. Her har håndværkere fundet asbestaffald fra gammel isolering.
Foreløbige undersøgelser peger på, at der ikke har været personer i kælderen siden 2013, men det vides endnu ikke, hvor længe asbestaffaldet har ligget der, og kælderen er med det samme blevet lukket af. Tilmed er Arbejdstilsynet blevet orienteret, og et skadeservicefirma har nu fjernet forureningen. Derudover er Teknik og Miljø ved at afdække, hvilke nuværende og tidligere ansatte der kan have haft deres gang i kælderen og dermed muligvis været eksponeret for det sundhedsskadelige affald.
Læs også: ‘Årets Læreplads’-finalist: Afgørende at kunne tiltrække dygtige elever
– Vi har ikke tidligere haft viden om, at der kunne være asbestrester i kælderen, og efter fundet har vi med det samme sat gang i, at den bliver renset, siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef i Teknik og Miljø, og fortsætter:
– Vi har underrettet både Arbejdstilsynet, 3F og vores egen arbejdsmiljøorganisation, så vi kan få afklaret, i hvilket omfang der er medarbejdere eller andre, som kan have været i nærheden af forureningen. Vi ved, at der er hjemløse, som har brugt kælderen til at overnatte i, og at medarbejdere derfor til tider har ført tilsyn dernede. Vi er derfor sammen med arbejdsmiljørepræsentanten i gang med at kortlægge, hvem det drejer sig om.
Det er både Teknik og Miljø og det private firma Danjord, som har stået for driften på kirkegården. Teknik og Miljø opfordrer tidligere ansatte, hjemløse eller andre, der har været i kælderen, til at henvende sig til Teknik og Miljø.
Skadeservicefirmaet har desuden gennemgået resten af bygningen, og alt øvrig isolering er indkapslet, som den skal være. Der er derfor ikke behov for oprydning andre steder end i kælderen.
Brugt i en lang række bygningsmaterialer
I Danmark og mange andre lande har asbest tidligere været et meget populært byggemateriale på grund af dets ildfasthed og isolerende egenskaber. Derudover har det været relativt billigt.
Asbest har været brugt i en lang række bygningsmaterialer til især gulv-, væg-, loft- og tagplader, men også til ventilationskanaler og rør til vandforsyning og kloakering. Det har desuden været brugt til isolering af varmerør og beholdere og i tekstiler til beskyttelse mod kraftig varmepåvirkning.
Tidligere blev også skibe og tog isoleret indvendigt med asbest, som blev sprøjtet på. Derudover har det været brugt i blomsterkasser, bremsebelægninger, pakninger, drivremme og som filtermateriale.
Dokumenteret årsag til kræft
Asbest består af en række naturlige mineraler. Når man arbejder med asbest, spaltes det til mikroskopiske, aflange fibre, der kan indåndes som støv. På den måde kan asbestfibrene trænge ud i lungerne. Jo tyndere fibrene er, jo længere ud i luftvejene kan de nå. De fineste fibre kan trænge helt ud i blodbanerne og sprede sig til andre dele af kroppen.
Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte (såkaldt malignt mesotheliom). Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.
Malignt mesotheliom opdages normalt først 30-60 år efter, man har været udsat for asbest. Det er grunden til, at man stadig ser mange tilfælde af denne type kræft, selv om asbest blev forbudt for mange år siden.
Allerede i midten af 1950’erne blev asbest dokumenteret som årsag til lungekræft. Og det er senere dokumenteret, at risikoen øges betydeligt, hvis man både ryger og er udsat for asbest.