På den tidligere Flyvestation Værløse opererer allerede i dag forskellige virksomheder, der har med filmproduktion at gøre. Og det skal blive meget mere i fremtiden.
Derfor er Dorte Mandrup blevet bedt om at udvikle Filmstationen til en regulær filmby.
– At udvikle et sted som Filmstationen må være enhver arkitekts drøm. Det er et område fyldt med historie, rå detaljer og arkitektonisk kvalitet, siger Dorthe Mandrup i en pressemeddelelse.
Store armbevægelser og rungende lyde
For 13 år siden forelskede de erfarne filmfolk Thomas Kristensen og Anders Engelbrecht sig i de kæmpestore hangarer, brede cementveje og naturskønne omgivelser på den tidligere Flyvestation Værløse. Her er plads til store armbevægelser og rungende lyde. Den rå militærbases kvaliteter skal derfor ikke poleres, men snarere styrkes gennem transformationer og ved at tilføje flere, nye arkitektoniske lag til det eksisterende. Det handler om at fremkalde de iboende potentialer i en kæmpestor flyverhangar eller en kompakt F-16 bunker og gøre det til en aktiv del af filmmiljøet.
Projektet er en gradvis udvikling af det 17,9 hektar store område over de næste 20 år. Den organiske proces skal afspejle det kreative miljø og sørge for, at fællesskabet vokser i takt med de fysiske rammer.
Samlende filmtorv og grønne lommer
Det første spadestik i projektet bliver at binde området sammen med et nyt filmtorv, som skal agere samlingssted for områdets kreative hjerner og tiltrække besøgende fra nær og fjern. For at skabe lys og luft omkring et fremtidigt torv fjernes en eksisterende lukket murstensbygning. Herfra vil kreativiteten summe fra studier, atelierer og værksteder på de tilstødende gader og stræder.
Små grønne oaser vil skabe nye udendørs byrum på den asfalterede militærbase – heriblandt skal to beplantede siddetrapper – der kommer til at styrke forbindelsen mellem øst og vest. Mod syd vil aktiviteten komme til at brumme på en ny eventplads foran den gigantiske Hangar 7, som i dag gemmer sig bag to lagerbygninger. Hangaren får to glasskydeporte, som kan lukkes ved konferencer eller erhvervslejemål og åbnes ved større udendørs events, som koncerter eller danseshows.
Alt dette er blot første ryk i udviklingen af Danmarks største filmby. Filmstationen skal på sigt rumme alle led i filmkæden – fra uddannelse over produktion til kulturinstitutioner.