Arenakvarterets Skole
- Supplerende adresse: Hannemanns Allé
- Entrepriseform: Totalentreprise
- Bygherre: Københavns Kommune
- Bygherrerådgiver: Cowi
- Totalentreprenør: Bam Danmark
- Arkitekter: Nordic Office Of Architecture Danmark og Nøhr Og Sigsgaard Arkitektfirma
- Ingeniør: Rambøll
- Teknisk rådgiver/bæredygtighed: Dominia
- Indretningsarkitekt: Christensen & Co
- Byggestart: Marts 2021
- Forventes afsluttet: Q2 2024
- Budget: 771 mio. kr.
- Omfang: 17.500 kvm, 5 etager, 1 kælderetage, 4-sporet skole til ca. 1.200 elever, idrætshal, madskole og fritidsordning (ca. 14.000 kvm) samt svømmehal med 25-meters konkurrencebassin, varmtvandsbassin, undervisnings- og legebassin samt tilskuertribune (ca. 3.500 kvm). Udeareal: Ca. 6 000 kvm.
- Bæredygtighed: Bygningsreglementets Bygningsklasse 2020, DGNB-certificeres
- Kilde: Byggefakta og Københavns Kommune
De fleste kender Royal Arena og shoppingcenteret Field’s i Ørestad, men der er og bliver bygget meget mere hele tiden i den københavnske bydel.
I øjeblikket er der bl.a. ved at blive bygget 203 DGNB-Guld-certificerede ungdomsboliger i Ørestad Syd, der skal bygges et nyt parkeringshus ved Royal Arena, det miljørigtige og bæredygtige bofællesskab Grønne Eng står færdigt til juni og så er det ved at være tid til rejsegilde på Arenakvarterets Skole, der bliver nabo til Royal Arena og Field’s.
Skolen forventes at stå færdig til skolestart i august 2024, oplyser Københavns Kommune, der har investeret 771 mio. kr. i byggeriet.
Og der ér brug for flere skoler i hovedstaden og særligt i Ørestaden, der er en bydel under udvikling, hvilket betyder, at flere og flere børn får behov for en ny skole. I 2030 forventes det, at børnetallet i bydelen er fordoblet i forhold til 2020.
Heldigvis bliver der plads til 1.200 elever på den 4-sporede skole, der får både madskole, en offentlig tilgængelig svømmehal med 25-meters konkurrencebassin, varmtvandsbassin, undervisnings- og legebassin og tilskuertribune samt idrætshal med flere springgrave, trampoliner og øvrige elementer til springaktiviteter og mulighed for idrætsaktiviteter som basket, badminton, dans, rytmik og kortbanehåndbold.
Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager ser frem til skolen står færdig:
– Det helt særlige ved den nye skole på Hannemanns Allé er, at udskolingen er indrettet til en mere projektorienteret undervisningsform. De ældste elever har ikke klassiske klasselokaler, men lokalerne er i stedet indrettet med steder til samling og oplæg, værkstedsfaciliteter samt plads til fordybelse. Derudover vil der være plads til et særligt ungemiljø.
Certificeres til DGNB Guld
Selve skolen bliver på 17.500 kvm, hvoraf skole, idrætshal, madskole og fritidsordning vil dække de ca. 14.000 kvm. Svømmehallen bliver på ca. 3.500 kvm, mens skolens udeareal bliver på ca. 6 000 kvm, kan man læse i Byggefaktas omfattende database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.
Byggeriet skal certificeres til DGNB Guld, hvilket betyder, at der ud over strenge krav til energiforbrug er taget en række initiativer til bæredygtige løsninger. Blandt andet er en høj grad af genanvendelighed indtænkt fra starten.
Læs også: Læs også: Der skal være liv mellem bygningerne i Ørestads nye business district
Samlingspunkt for lokalområdet
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard glæder sig især over, at skolen får både idræts- og svømmehal, da begge dele er tiltrængt i hovedstaden, hvor presset på idrætsfaciliteterne er stort.
– Alle skal have adgang til et aktivt fritidsliv, og derfor er det essentielt, at vi får bygget flere og bedre faciliteter, der kan understøtte det, at skoler er samlingspunkt for lokalområdet og dermed aktive foreningsfællesskaber, siger hun.
Da Københavns Kommune udskrev totalentreprise-konkurrencen i begyndelsen af 2019, var det et centralt element, at skolen skulle åbne sig mod kvarteret, dels i form af offentligt tilgængelige udearealer, men også ved at idrætsfaciliteterne og skolens øvrige lokaler gøres anvendelige både til undervisning og fritidsbrug.
Også svømmehallen, der integreres i skolens stueetage, vil være åben for offentligheden.