FRI: De store rådgivere finder arbejdskraft uden for ingeniørstudiet

Der er fortsat stor mangel på ingeniører i Danmark, men især de største virksomheder formår at tiltrække medarbejdere med andre uddannelser end de traditionelle ingeniører.
Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, glæder sig over en tilvækst på 900 nye arbejdspladser, som han påpeger er et sjældent højt tal på brancheniveau - særligt i et udfordret marked. Foto: FRI.
Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, glæder sig over en tilvækst på 900 nye arbejdspladser, som han påpeger er et sjældent højt tal på brancheniveau - særligt i et udfordret marked. Foto: FRI.

For fjerde år i træk oplever de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, vækst i antallet af medarbejdere.

De seneste tal viser, at medlemsvirksomhederne pr. 1. januar 2024 beskæftiger i alt 14.859 personer i Danmark – en stigning på 6,4 % ift. året før.

Selvom stigningen er mindre end den, branchen oplevede sidste år, glæder udviklingen adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

– En tilvækst på 900 nye arbejdspladser er et sjældent højt tal på brancheniveau. Og det ovenikøbet i et marked, der er stærkt udfordret på centrale områder.

Læs også: Ingeniørerne: Historisk stærke ordrebøger fortsætter godt ind i 2024

Han fortsætter:

– Det er så også en del af forklaringen på, at vi ser den største del af væksten i de store virksomheder, der arbejder inden for alle sektorer – f. eks inden for industri- og procesrådgivning, hvor der er mange rådgiveropgaver i den danske medico- og pharma-industri, i fødevareindustrien og inden for logistikområdet.

Læs også: En udfordret branche ændrer efterspørgslen til kompetencer

– Det er også ofte de virksomheder, der har mulighederne for at finde deres eksperter andre steder end fra ingeniørstudiet, hvilket virkelig gør en forskel, når vi ser på den fortsat exceptionelt store mangel på ingeniører, vi fortsat har i Danmark, siger han.

Lille fremgang for mindre virksomheder

Blandt de mindre virksomheder med 10-50 ansatte er 73 % primært beskæftiget med opgaver i byggeriet. Her er udfordringen, at boligbyggeriet er gået helt i stå, fortæller Henrik Garver, der dog er fortrøstningsfuld:

– Heldigvis har erhvervsbyggeriet og de offentlige bygherrer sørget for, at der stadig bygges i Danmark. Og det gør, at vi stadig ser en lille fremgang selv for de virksomheder, der ikke bare kan rykke deres forretning over i et andet marked. Så selv på den sværeste position i et virkeligt udfordret marked har disse virksomheder en sund forretningsmodel.

Indsats bærer frugt

Direktøren roser desuden det store arbejde, medlemsvirksomheder lægger i rekruttering, som, han mener, er begyndt at bære frugt:

– Det er værd at understrege, at tallene i medarbejderstatistikken jo repræsenterer en nettotilvækst på brancheniveau, siger han og uddyber:

– Vores medlemsvirksomheder har også medarbejdere, der er gået på pension, og der er naturligvis også en del, der skifter job internt i branchen. Så den samlede rekrutteringsindsats er jo reelt væsentligt større.

Relateret indhold