Fremgang i byggebranchen – men fortsat udfordringer

Elly Kjems Hove er branchedirektør hos DI Byg.
Elly Kjems Hove er branchedirektør hos DI Byg.

Det er glædeligt, at det fortsat ser ud til at gå fremad for byggeriet og producenterne af byggematerialer. Men endnu vigtigere er, at der også ser ud til at være fremgang for de danske virksomheder på nærmarkederne det seneste år.

Det er vigtigt, fordi eksporten udgør omkring 40 procent af den samlede omsætning. Vi har dog set en tendens til, at danske virksomheder har tabt markedsandele på de største af vores eksportmarkeder, fordi byggeaktiviteten på disse markeder er større end eksportvæksten. Det er derfor fortsat nødvendigt at have fokus på virksomhedernes konkurrenceevne, så de ikke taber markedsandele i udlandet.

Udfordringen for branchen er nu at optimere forretningerne. Eksempelvis er vi fortsat udfordret af nogle meget komplekse – og ikke altid hensigtsmæssige – samarbejdsmodeller i byggeriet. Hvis vi skal langtidssikre den gode udvikling, skal vi udnytte, at virksomhederne er inde i en positiv udvikling til at udvikle mere konstruktive måder at samarbejde på. Det gælder selvsagt hovedsageligt virksomhederne. Men det er også et spørgsmål om at tilrettelægge reguleringen, så konfliktniveauet bliver mindre.

Relateret indhold