Ved Ryparken Station på Lyngbyvej 100 i København ligger en stor firlænget rødstensejendom, som i årene 1939-41 blev bygget af Krigsministeriet som konfektionsfabrik til fremstilling af blandt andet uniformer og som munderingsdepot.
Også i arkitekturen anes krigstiden, blandt andet i form af tårne med plads til antiluftskyts.
Besættelsesmagten overtog ejendommen fra 1943-45, hvorefter hæren igen overtog fabrikken, og i 1971 flyttede DMI ind i dele af ejendommen, mens den stadig også blev brugt som fabrik.
Læs også: LM Byg klar med 3 etagers energicentral – god dialog gjorde en stor forskel
Siden blev produktionen lukket ned, og ejendommen bygget om til DMIs behov.
Nu skal ejendommen transformeres til et fleksibelt flerbrugerhus og samlingspunkt for virksomheder med overlappende fag og interesser – og opgaven er ikke ny for Enemærke & Petersen, fortæller markedschef Sophus Johannesen:
– Vi oplever en stor interesse i markedet for transformationer i øjeblikket, fordi det i et bæredygtighedsperspektiv giver bedre mening at genbruge bygningsmassen. Vi vil dog i teamet på Lyngbyvej gerne gå skridtet videre og tænke genbrugsmaterialer ind i så mange løsninger, som bygningsreglementet tillader os.
Ikke den billigste løsning, men grønnere
Ifølge Sophus Johannesen skal byggeriet DGNB Guld-certificeres, og i genanvendelsesindsatsen bliver genbrugsbyggemarkedet Genbyg en central spiller:
– Genbyg kommer blandt andet til at understøtte os med at udføre 3,5 km radiatorskjulere i genbrugstræ til den nye bygning. Og så planlægger vi direkte genbrug ved at bruge gamle vinduer fra nedrivning til de to orangerier, vi bygger i gårdmiljøet. Vi renoverer også samtlige indvendige døre i ejendommen og sætter dem ind igen – det er ikke den billigste løsning, men klart en grønnere løsning.
Kan nemt tilpasses om 20 år
For transformationsteamet er det ligeledes vigtigt, at det nye hus får den optimale brug af kvadratmeter og er så fremtidssikret som muligt:
– Vi er meget opmærksomme på, at vi ikke kender fremtiden, og der vil vi skabe et hus med så fleksible løsninger, at det nemt kan tilpasses til udlejningsmarkedet om 10, 15 eller 20 år.
DMI rykker ud af ejendommen den 1. januar 2024, hvorefter man straks går i gang med at sætte stilladser op.
Det nye flerbrugerhus ventes at stå færdig i september 2025.