Fra 0 til 3.000 indbyggere på 5 år – Nærheden viser vejen for forstæderne

Det er ti år siden, at Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg gik sammen om at udvikle et bud på fremtidens forstad i Hedehusene. Området er nu en motor bag ny dansk tilflytningsrekord.
Skoleparken i Nærheden. Foto: Torben Petersen.
Skoleparken i Nærheden. Foto: Torben Petersen.

Hvordan kan man gentænke forstaden i en moderne version, hvor det er nemt at danne fællesskaber, og hvor alle de ting en familie skal bruge er ‘lige i nærheden’?

Og hvordan kan udviklingen af en ny bydel bidrage til et samlet løft af et større område?

Sådan lød udfordringen for Realdania By & Byg i partnerskab med Høje-Taastrup Kommune, og det førte til, at byudviklingsprojektet Nærheden blev skudt i gang i april 2013.

Dermed kan projektet nu fejre ti års jubilæum, og på kun fem år er bydelen gået fra 0 til 3.000 indbyggere.

– Der er ingen tvivl om, at Nærheden er blevet en rigtig tilflyttermagnet og en motor i både Hedehusenes og hele kommunens udvikling. Her ti år efter, at vi indgik partnerskabet med Realdania By & Byg, kan vi allerede se ambitionen om at løfte hele lokalområdet blive til virkelighed. Vi kan også se, at ånden i Nærheden, hvor der er nem adgang til både daglige gøremål og fællesskab med naboerne, har ramt plet, siger fungerende borgmester i Høje-Taastrup Kommune Kurt Scheelsbeck.

Den grønne forbindelse Loopet. Foto: Tine Binau, NærHeden P/S.
Den grønne forbindelse Loopet. Foto: Tine Binau, NærHeden P/S.

Med en nettotilflytning på 2.205 indbyggere i 2022 overgås Høje-Taastrup kun af København og Aarhus, når det kommer til befolkningstilvækst, viser tal fra Danmarks Statistik.

Beliggenhed, variation, grønne byrum og fællesskab

Den nye bydel, som både har Hedehusene Station og smuk natur som naboer, er i dag kendetegnet ved en god blanding af etageboliger, punkthuse og rækkehuse med flere grønne områder mellem husene, ikke mindst Loopet, som med stiforbindelser for fodgængere og cyklister og klimasikring mod regnvand bugter sig mere end en kilometer mellem bydelen og forbinder den med det gamle Hedehusene.

– Beliggenheden med den lette adgang til København med tog og bil er naturligvis en vigtig drivkraft, men derudover er vi blevet bekræftet i, at måden man bor på i Nærheden er attraktiv med den store variation i arkitektur og boligformer, grønne byrum og fællesfaciliteter for beboere. Høje-Taastrup Kommunes betydelige bidrag med skole, springcenter og broen, der smukt forbinder den nye og den gamle bydel, har også sat skub i udviklingen, siger adm. direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg.

Har lyttet til markedets behov

Ifølge projektdirektør for NærHeden P/S Ole Møller er det lykkedes at skabe en både fundamentalt attraktiv og socialt blandet bydel ved, at der er stillet krav til bygherrerne i området og sørget for en god blanding af ejer- og lejeboliger:

– Samtidig skyldes den hurtige udvikling, at vi har lyttet til markedets behov, og vi kan takke det gode samarbejde med både bygherrer, interessenter og borgere for, at vi er nået hertil. Derudover skal vi ikke glemme, at Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg havde forberedt sig meget grundigt, før de etablerede NærHeden P/S, og dermed hviler udviklingen også på et stærkt grundlag, siger han.

Luftfoto af Nærheden (SH Luftfoto).
Luftfoto af Nærheden (SH Luftfoto).

I anledning af jubilæet har Nærheden udgivet en mindre publikation, som blandt andet fortæller om projektets historie og rummer interviews med beboere.

Relateret indhold